Na de brand werden er al snel bloemen voor de portiekflat gelegd.
Na de brand werden er al snel bloemen voor de portiekflat gelegd. (Foto: FlashphotoNL)

Dodelijk slachtoffer bij brand in Jongkindstraat

Algemeen

Bij een woningbrand, die dinsdagochtend omstreeks acht uur uitbrak op de derde etage van portiekflat in de Jongkindstraat die vervolgens oversloeg naar de woning erboven, heeft de brandweer een dode aangetroffen.

Chrit Wilshaus

Een zegsman van de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) kon dinsdagmiddag nog niet bevestigen of het om de bewoner van de flatwoning gaat. Een ooggetuige wist Hart van Nederland (SBS6) te vertellen een vrouw op het balkon te hebben zien staan. Een ander bewoner zei ’s ochtends om een uur of acht geschrokken te zijn van een knal, mogelijk vensterglas wat knapte door de hitte. Toen hij vervolgens de vlammenzee zag, schrok hij enorm en maakte zich, na eerst zijn buren te hebben gealarmeerd, uit de voeten. De VRR-woordvoerder kon het verhaal dat buurtbewoners een laken hadden gespannen maar dat de vrouw niet vanaf haar balkon naar beneden durfde te springen, dinsdagmiddag niet bevestigen. Volgens eerder genoemde ooggetuige is haar dat uiteindelijk noodlottig geworden.

Zeer grote brand

De flatwoning boven de woning waar brand uitbrak, brandde ook uit. De bewoners daarvan, waaronder een aantal kinderen, konden op tijd hun woning verlaten, aldus de VRR-zegsman. Dat gold ook voor bewoners van omliggende woningen. “Enkele van hen zijn nagekeken door ambulancepersoneel op het inademen van rook. Niemand hoefde echter naar het ziekenhuis vervoerd te worden. Ook werd een kat gered. Die heeft zuurstof gekregen van onze hulpdiensten en is daarna meegenomen door de dierenambulance.” Vrij snel nadat alarm was geslagen, schaalde de brandweer de brand op naar ‘zeer grote brand.’ Om die te bestrijden rukte de brandweer met veel materieel uit. “Toen we aankwamen, was onze eerste prioriteit om mensen en dieren te redden. Gelukkig konden de meeste mensen zich dus zelf in veiligheid brengen. Van de woning waar de brand ontstond, moesten we de deur forceren om binnen te kunnen komen. Een brandweerman raakte daarbij gewond aan zijn been en een andere werd bevangen door de enorme hitte. Beiden hoefden uiteindelijk niet naar het ziekenhuis.”

Onbewoonbaar verklaard

Evelien Visser, zegsvrouw Maasdelta Groep, wist dinsdagmiddag desgevraagd te melden dat collega’s van haar dinsdagmiddag bij de flat geweest zijn maar niet erin. “De twee woningen die zijn uitgebrand, zijn onbewoonbaar verklaard. Maasdelta heeft voor deze bewoners tijdelijke woonruimte geregeld. Ook zijn twaalf andere woningen uit voorzorg ontruimd. Deze mensen kozen voor opvang bij familie. De bewoners van vier woningen konden door water-, rook- en roetschade niet direct terugkeren naar hun woning. Maasdelta heeft ook voor hen vervangende tijdelijke woonruimte aangeboden in de vorm van een hotel, maar deze mensen kozen ook voor opvang door familie.

Bewonersbijeenkomsten

Volgens Henk Steens van brandweer Rotterdam-Rijnmond heeft de brand veel impact gehad en is om die reden Slachtofferhulp Nederland ingeschakeld. Op de website van de gemeente laat burgemeester Edo Haan weten het verschrikkelijk te vinden wat is gebeurd. “Mijn medeleven gaat uit naar alle betrokkenen.” Samen met Maasdelta, politie, brandweer en Slachtofferhulp Nederland organiseert de gemeente deze week twee bewonersbijeenkomsten. Eén voor de direct betrokkenen en één voor de omwonenden.

Herdenking

Angeline en Samira, vriendinnen van het slachtoffer, organiseren aanstaande zaterdag een herdenking. “We willen zaterdag 25 juni om 11.00 uur verzamelen op het pleintje in de Jongkindstraat in Maassluis. Daar gaan we met z’n alle rood en witte ballonnen los laten; de kleuren van Feyenoord waar Petra dol op was. Het zou mooi zijn als iedereen een rood en witte ballon of bloem in deze kleuren mee zou willen nemen.”

Afbeelding
28e Sport- en Speldag bij c.k.c. Maassluis Algemeen 4 jul, 14:30
Afbeelding
Maritieme instapwandeling Maassluis Algemeen 4 jul, 11:19
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:45
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:08
Afbeelding
Succesvol NK voor vinzwemmers van Delphis Algemeen 3 jul, 18:36
Afbeelding
Kunstwerk van de Maand juli Algemeen 2 jul, 08:29
Afbeelding
Mahorokan judoka Joshua de Lange 5e van Europa Sport 1 jul, 16:32
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Jeugd Kickboksexamens bij Fighting4All Algemeen 1 jul, 13:29
Afbeelding
Klein kindje zwaar gewond na val uit raam - Willem Marislaan Maassluis Algemeen 1 jul, 12:18
Afbeelding
Openbaar Sportplein aan Het Scheur geopend Algemeen 1 jul, 12:08
Afbeelding
Koning Willem Alexander opent vernieuwde Lely Campus in Maassluis Algemeen 1 jul, 12:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.