De vier vinzwemmers van Delphis bij het NK, samen met hun trainer/coach René van Vuuren.
De vier vinzwemmers van Delphis bij het NK, samen met hun trainer/coach René van Vuuren. (Foto: Delphis)

Succesvol NK voor vinzwemmers van Delphis

Algemeen

In het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven vond op 18 en 19 juni het Open Nederlands Kampioenschap Vinzwemmen plaats. Vier leden van onderwatersportvereniging Delphis uit Maassluis deden hier aan mee. 

Eén van hen is de in Maasland woonachtige Marian van den Beukel. Het werd voor haar een zeer geslaagd NK; zij pakte namelijk het goud op maar liefst zes onderdelen, won één zilveren medaille en vestigde twee nieuwe Nederlandse records.

Marian kijkt dan ook met veel plezier terug op het NK. “Ik wist dat m’n kansen reëel waren om op meerdere onderdelen goud te winnen en ook het verbreken van de Nederlandse records was zeker mijn streven. En dat dit dan ook allemaal lukt is natuurlijk wel heel gaaf.”

Het vinzwemmen lijkt sterk op het wedstrijdzwemmen, maar door gebruik te maken van zwemvinnen zijn de tijden tot wel twee keer zo snel. Bij het vinzwemmen zijn er drie disciplines. BiFins (BF) is het zo snel mogelijk snorkelen met zwemvinnen aan. Monovins (MV) heet het als de zwemmer zich voortbeweegt met een grote vin; denk aan een zeemeermin. En tenslotte kun je onder water zwemmen. Op de korte afstanden hou je je adem in (Afstand Duiken) en vanaf 100 meter gebruik je een persluchtflesje (PL).

Marian zwemt wedstrijden in verschillende disciplines en wisselende afstanden. “Dat vind ik een leuke uitdaging en lekker afwisselend. Ik probeer mezelf altijd nog te verbeteren.” Op het NK pakte zij het goud met de Monovin op de 50 en 100 meter en met de BiFins op de 50 en 200 meter. Met de perslucht pakte zij het goud én in beide gevallen in een nieuw Nederlands record op de 100 en 400 meter. En tot slot was er nog het zilver op de 800 meter MV.

Marian is op haar 16e in Wijchen begonnen met vinzwemmen en beoefent de sport inmiddels 20 jaar; aan het NK heeft ze dan ook al vele keren meegedaan. “Het is een hele kleine sport in Nederland en je hoeft geen limieten te zwemmen om aan het NK mee te kunnen doen.” Toen Marian vijf jaar geleden naar Maasland verhuisde, ging ze er vanuit dat de dichtstbijzijnde onderwatersportvereniging in Moordrecht zat. Maar toen ze daar aan het zwemmen was, hoorde ze al snel geluiden dat er in Maassluis ook gestart was met vinzwemmen binnen de duikvereniging. “Hier ben ik me natuurlijk gelijk gaan aanmelden. Echt ideaal dat ik nu gewoon op de fiets naar het zwembad kan.”

Ook de andere drie zwemmers van Delphis boekten mooie resultaten op het NK. Roelant Cornelissen won vijf keer een zilveren medaille (50 BF, 50 AD, 100 BF, 200 BF en 400 BF). Nerena van Vuuren won twee maal goud, twee maal zilver en drie keer brons bij de onderdelen 400 BF, 400 PL, 1500 MV, 100 PL, 50 BF, 100 BF en 200 BF. En voor Rianne Smit was er het zilver op de 200 MV en op de 400 BF. Daarnaast kwamen alle vier de zwemmers ook nog in actie in verschillende estafetteteams waar eveneens mooie resultaten werden geboekt.

Afbeelding
Historisch Schetsje: 100 jaar wonen op ’t Stort Algemeen 7 aug, 18:43
Afbeelding
Maassluise Harmonie viert 100-jarig bestaan groots Algemeen 6 aug, 18:17
Afbeelding
Weer veel te beleven op Parklif/ve Festival Algemeen 5 aug, 19:18
Afbeelding
Maassluis heeft ‘tweede’ Govert van Wijnkade Algemeen 5 aug, 14:41
Afbeelding
Hakem wil ook in Nederland als arts aan de slag Algemeen 5 aug, 08:20
Afbeelding
Elbe te gast op Fjordsteamfestival Algemeen 4 aug, 16:47
Afbeelding
Samenwerking in sociaal domein moet goed georganiseerd zijn Algemeen 4 aug, 06:34
Afbeelding
Bezoek aan de molen en Nationaal Sleepvaart Museum Algemeen 3 aug, 14:43
Afbeelding
Dichtersavond in Kevin’s grandcafé Algemeen 3 aug, 09:32
Afbeelding
Judoka Franka van der Salm wint brons bij European University Games Sport 2 aug, 10:29
Afbeelding
Sluizers met ‘puur-natuur’ in het Douanehuisje Algemeen 1 aug, 14:36
Afbeelding
De Kantine genomineerd voor koffiezaak van het jaar 2022 Algemeen 1 aug, 11:18
Afbeelding
Mahorokan Judoka de Lange Europees Jeugd Olympisch Kampioen Sport 1 aug, 10:08
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.