Het gaat goed met de padden in ons gebied, behalve in Monster en Hoek van Holland

Algemeen
In Hoek van Holland en Monster kwamen er enkele jaren geleden nog vele duizenden padden voor en vele honderden salamanders en bruine kikkers. Dit jaar zijn op elk van deze locaties minder dan honderd padden overgezet.
In Hoek van Holland en Monster kwamen er enkele jaren geleden nog vele duizenden padden voor en vele honderden salamanders en bruine kikkers. Dit jaar zijn op elk van deze locaties minder dan honderd padden overgezet. (Foto: Natuurlijk Delfland)

Het verslag over de paddentrek 2022 is onlangs verschenen. Tijdens de afgelopen paddentrek zijn in Delfland en omgeving 8.537 amfibieën overgezet en 760 dode exemplaren aangetroffen. De campagne begon op 9 februari 2022 (in 2021 was dit 22 februari) en eindigde op 1 april in Hoek van Holland; in Delft liep de campagne tot 15 april.

Natuurlijk Delfland heeft op 17 plekken padden overgezet. Er waren twee nieuwe locaties: een locatie in Delft (Tweemolentjeskade) en Schiedam-Noord. De paddenoverzetters en -tellers gingen onder andere aan de slag in de volgende gebieden: Hoek van Holland, Maasland aan de Koningin Julianaweg, Maasland aan de Kortebuurt, Maassluis in de Zuidbuurt, Den Hoorn, Schiedam Noord (nieuw), Vlaardingen aan de Watersportweg en in Monster.

Minder dan honderd padden

Het gaat steeds slechter met de padden in de gemeenten Delft, Westland en in Hoek van Holland, meldt Natuurlijk Delfland. “Zonder extra maatregelen lijkt de gewone pad zelfs binnenkort te verdwijnen in Hoek van Holland en in Monster. Op deze locaties kwamen er enkele jaren geleden nog vele duizenden padden voor en vele honderden salamanders en bruine kikkers. Dit jaar zijn op elk van deze locaties minder dan honderd padden overgezet. Kennelijk heeft het overzetten van padden niet kunnen voorkomen dat de pad daar aan het verdwijnen is.”

Woningbouw

Verklaringen voor de verdwijning van de padden zijn mogelijk de steeds hoger wordende verkeersdruk en het ongeschikt worden van het leefgebied door een verandering in het groenbeheer en woningbouw. Terwijl er in het hele Delfland de laatste jaren juist minder bruine kikkers en salamanders overgezet worden, zijn er in Delft juist meer salamanders en bruine kikkers gered. 

Afname van 30%

“Over het algemeen gaat het redelijk met de padden in ons hele gebied al zijn ze aan het verdwijnen in het Westland en Hoek van Holland,” aldus Natuurlijk Delfland. “Het gaat op heel veel plaatsen in ons gebied niet zo goed met de salamanders en de bruine kikkers. Daar zien we al jaren een afname van de aantallen van circa 30% per jaar.”