Koning Willem-Alexander heft samen met Alexander van der Lely, links van hem en Andre van Troost, rechts van hem, het melkglas op de zojuist door hem geopende vernieuwde Lelycampus.
Koning Willem-Alexander heft samen met Alexander van der Lely, links van hem en Andre van Troost, rechts van hem, het melkglas op de zojuist door hem geopende vernieuwde Lelycampus. (Foto: CW)

Koning Willem-Alexander opent vernieuwde Lely Campus in Maassluis

Algemeen

“Wij geloven dat afscheid van de veestapel nemen in Nederland simpelweg zal leiden tot een toename daarvan in andere landen, waar de gezondheid van de koe en duurzaamheid niet per se hoog op de agenda staan. Wij hier bij Lely focussen ons dan ook liever op innovatie om duurzaam voedsel te kunnen produceren.”

Chrit Wilshaus

Dat betoogde Lely CEO André van Troost vorige week donderdagochtend in aanwezigheid van koning Willem-Alexander bij de opening door hem van de vernieuwde Lely Campus. Voorzichtige schattingen laten volgens Van Troost zien dat de vraag naar voedsel de komende 30 jaar met 70 procent zal toenemen en de vraag naar zuivel de komende tien jaar wereldwijd met 2-4 procent zal groeien. “Melk en de melkproducten behoren tot de voedzaamste producten ter wereld; ze bevatten hoogwaardige eiwitten en zijn een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. Dus de koe die blijft voorlopig nodig. “Met name hier in Nederland hebben wij de kennis en middelen om ervoor te zorgen dat de productie van zuivel op een duurzame en verantwoorde manier gebeurt. Nu, maar zeker ook in de toekomst. En ook al is onze voedselomzet in Nederland minder dan tien procent, wij geloven dat afscheid nemen van de veestapel in Nederland simpelweg zal leiden tot een toename daarvan in andere landen, waar de gezondheid van de koe en duurzaamheid niet per se hoog op de agenda staan. Wij hier bij Lely focussen ons dan ook liever op innovatie om duurzaam voedsel te kunnen produceren.”

Focus op lange termijn

Van Troost benadrukte verder dat Lely het als zijn plicht ziet om samen met boeren bezig te zijn voor komende generaties. “Daarom zijn we nu al bezig met hoe het boerenbedrijf in 2035 eruit komt te zien. Circulariteit en kringlooplandbouw zijn daarbij een ongelooflijk belangrijk doel. En ook al weten we dat onze vernieuwingen niet allemaal zullen slagen, we zullen blijven proberen het morgen weer beter te doen. Net als onze boeren. Dat is de kracht van familiebedrijven met de focus altijd op de lange termijn. Dat doen we door te werken aan een melkveebedrijf waarbij circulariteit centraal staat: het hergebruiken van (belangrijke) voedingsstoffen, het voeren van vers gras, afvalvermindering, emissieverlaging en het creëren van een nauwere band tussen boer en consument.” Als voorbeeld om voornoemde doelen te kunnen halen, noemde Van Troost de Lely Orbiter. “Dat is een mini-melkfabriek die op het erf van de boer kan worden geïnstalleerd. Want wanneer de koe een rustig natuurlijk ritme volgt van: vreten, rusten en melken, proef je dat echt in de melk!”

Blijven innoveren

De nieuwbouw bij Lely behoort volgens Van Troost, net als de ‘oude’ door koningin Maxima geopende campus trouwens, tot de duurzaamste gebouwen van Europa. “Het heeft 6000 vierkante meter zonnepanelen, zit vol sensoren en data die informatie verzamelen over het gebruik van het gebouw. Dat helpt om het gebouw nog efficiënter te gebruiken/te laten opereren. En niet te vergeten, huist het ook onze Lely-gym: voor vitale en fitte collega’s. Kortom: wij blijven innoveren en blijven bouwen aan een aangename, winstgevende toekomst van onze sector. Want duurzame oplossingen zijn belangrijk voor de generaties na ons. Of het nu gaat om onze boeren of om de consument, we willen allemaal over 100 jaar nog relevant zijn. We zijn dan ook enorm trots dat u Majesteit dit pand gezamenlijk met ons wilt openen vandaag.”

Lely harkkeerder

Van Troost begon zijn bijdrage tijdens het plenaire gedeelte van het werkbezoek van de koning met een kort overzicht van hoe het allemaal begon in 1948, toen de broers Cornelis en Arij van der Lely, vader en oom van Alexander van der Lely, hun eerste uitvinding deden: de Lely harkkeerder, een apparaat dat gras keert en bijeenharkt. Het leven van de boer aangenamer maken; dat is volgens Van Troost de reden van voornoemde broers om met het bedrijf Lely te beginnen. “Tegenwoordig focussen wij ons op robots - wereldwijd zijn dat er momenteel 75.000 - data, melken en mest opruimen. En dat alles onder de noemer vrij koe-verkeer: de koe kan gaan en staan waar zij dat wil.”

Afbeelding
Maassluise Harmonie viert 100-jarig bestaan groots Algemeen 6 aug, 18:17
Afbeelding
Weer veel te beleven op Parklif/ve Festival Algemeen 5 aug, 19:18
Afbeelding
Maassluis heeft ‘tweede’ Govert van Wijnkade Algemeen 5 aug, 14:41
Afbeelding
Hakem wil ook in Nederland als arts aan de slag Algemeen 5 aug, 08:20
Afbeelding
Elbe te gast op Fjordsteamfestival Algemeen 4 aug, 16:47
Afbeelding
Samenwerking in sociaal domein moet goed georganiseerd zijn Algemeen 4 aug, 06:34
Afbeelding
Bezoek aan de molen en Nationaal Sleepvaart Museum Algemeen 3 aug, 14:43
Afbeelding
Dichtersavond in Kevin’s grandcafé Algemeen 3 aug, 09:32
Afbeelding
Judoka Franka van der Salm wint brons bij European University Games Sport 2 aug, 10:29
Afbeelding
Sluizers met ‘puur-natuur’ in het Douanehuisje Algemeen 1 aug, 14:36
Afbeelding
De Kantine genomineerd voor koffiezaak van het jaar 2022 Algemeen 1 aug, 11:18
Afbeelding
Mahorokan Judoka de Lange Europees Jeugd Olympisch Kampioen Sport 1 aug, 10:08
Afbeelding
De roeping van Andreas is Kunstwerk van de Maand Algemeen 31 jul, 18:39
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.