Bijeenkomst over veiligheid in Sluispolder Oost en West

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De onveiligheid die bewoners van Sluispolder Oost en West ervaren, heeft vooral met verkeerszaken te maken. Dat bleek vorige week donderdagavond op een bijeenkomst over veiligheid voor inwoners van dit deel van Maassluis, gehouden in de Tweemaster.

Chrit Wilshaus

Hard rijden. Auto’s die dubbel geparkeerd staan op de rijweg (bijvoorbeeld op de Mesdaglaan), terwijl in de directe omgeving voldoende parkeerplaatsen zijn. Hinderlijk of zelfs gevaarlijk geparkeerde auto’s. De Laan 1940 – 1945 die regelmatig als racebaan wordt gebruikt. Eén van de aanwezigen sprak van “de verlengde A20.” Of daar geen verkeersdrempels kunnen komen? Allemaal voorbeelden van wat inwoners als onveilig ervaren. En om met dat laatste te beginnen: verkeersdrempels zijn niet altijd de oplossing, weet Mark van de Burg (politie). Bovendien hebben vrachtwagens en bussen het volgens hem niet zo op dit soort verkeersobstakels en ook voor de hulpdiensten is het vaak geen pretje. Zeker niet voor mensen die (met spoed) vervoerd worden in een ambulance.

Onveilige situatie

Van de Burg moedigde de aanwezigen aan hardrijders vooral te melden bij de politie. Aanwezigen waren trouwens van mening dat de politie wel vaker snelheidscontroles mag houden. Andere prioriteiten en personeelsgebrek zouden de reden zijn dat het niet altijd gebeurt. Wat de parkeerproblemen in Sluispolder betreft, merkte Van de Burg op dat de politie soms begrip heeft dat auto’s niet altijd juist geparkeerd staan. Het bonnenboekje komt pas tevoorschijn als er sprake is van een onveilige situatie. In dat geval zou de lange arm ook wel eens achter wat flats mogen kijken, waar vooral bestelbusjes niet zelden zowat tegen de flat aan staan geparkeerd; voor hulpdiensten zoals de brandweer moet dat hinderlijk zijn. En wellicht zou ook de gemeente eens kunnen kijken wat aan dit probleem gedaan kan worden. Volgens een van de aanwezigen wordt het niet-goed-je-auto-kwijt-kunnen ook veroorzaakt doordat auto’s steeds groter worden, terwijl de parkeervakken nog uit een tijd stammen dat auto’s minder breed en lang waren.

WhatsApp-fraude

De bewonersavond, gepresenteerd en geleid door Marjolein Heesters, werd geopend door burgemeester Edo Haan, die constateerde dat uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal inbraken en geweldsdelicten (op straat) steeds verder afnemen. De eerste burger riep op hem tegen te spreken als dat anders wordt ervaren. Voor zover uw verslaggever kon nagaan, gebeurde dat niet. Haan constateerde wel een toename van digitale criminaliteit en fraude. Zoals WhatsApp-fraude, waarbij bijvoorbeeld een oplichter zich voordoet als een bekende en ineens dringend geld nodig heeft. “Ik denk dat cybercriminelen steeds vernuftiger worden.” Vervolgens ging Van de Burg in op cybercriminaliteit en waar je op moet letten om daar geen slachtoffer van te worden. Zoals niet zomaar op een link in een email te klikken. Een zekere mate van achterdocht kan ook helpen, dus niet zomaar alles vertrouwen wat je in je mailbox aantreft. “Criminelen werken meestal op het gevoel van mensen. En banken of de belastingdienst sturen nooit een mail met daarin een link om op te klikken maar verwijzen altijd naar hun website. Dus blijf scherp en als u het niet zeker weet, kunt u altijd de fraudehelpdesk bellen.”

Door de deur naar buiten

Shila Huizer (Veilig Leven, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en voormalig brandweervrouw) ging in op (het nut van) rookmelders en vluchtwegen. Rookmelders, je hebt ze in alle soorten en prijsklassen, zijn vanaf 1 juli dit jaar verplicht in iedere woning en waren dat sinds 2003 al in nieuwbouwwoningen. “Een rookmelder zorgt ervoor dat u tijdig gewaarschuwd wordt en uw woning kunnen verlaten. En als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, hang er dan ook een op in uw slaapkamer. Meer informatie kunt u ook vinden op: www.rookmelder.nl.” En wat vluchtwegen betreft, benadrukte Huizer: “Eigenlijk is er maar één vluchtweg: door de deur naar buiten en daar 112 bellen. En als dat niet meer kan: op het balkon gaan staan. Maar wel de deur achter u dicht doen, want vuur is dol op zuurstof. Ook in huis moet u alle deuren sluiten omdat ze de verspreiding van vuur en rook tegenhouden. Deuren in nieuwbouwflats moeten aan de norm voldoen dat ze minstens zestig minuten brandwerend zijn. Dakluiken zijn niet bedoeld als vluchtweg. Door ze te openen, komt er alleen maar meer zuurstof bij en dat verergert de brand.” Oorzaken van brand zijn volgens Huizer vooral: koken, stoken, roken, elektrische apparatuur en niet te vergeten opladers. Verder raadde Huizer het af om de accu van een elektrische fiets in huis op te laden. Voor het opladen in kelderruimtes gelden speciale regels.