Monstersche Sluis tot nader order gesloten

Algemeen
Afbeelding
(Foto: CW - archief)

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft met ingang van dinsdag 26 juli verdere beperkingen afgekondigd wat betreft het gebruik van de schutsluizen. In navolging hierop en de toch al te hoge zoutwaardes in de haven, heeft het bestuur van de Monstersche Sluis besloten de sluis tot nader order te sluiten. De Wagen- en Lijndraaiersbrug blijven gewoon bediend voor eventuele bezoekers vanaf het binnenwater, zo meldt de Stichting Monstersche Sluis op haar website. 

Doordat de afvoer van de Rijn snel blijft dalen en vanwege het neerslagtekort, geldt sinds 21 juli code oranje in het gebied van Delfland. Dit betekent dat er meer vraag is naar zoetwater dan er maximaal aangevoerd kan worden. Ook is er onvoldoende zoetwater om verzilting tegen te gaan. Daarom neemt Delfland aanvullende maatregelen om de zoutindringing te beperken. Vanaf dinsdagochtend 26 juli om 00.00 uur kan de beroeps- en recreatievaart beperkt gebruik maken van de Parksluizen in Rotterdam. De Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen in Vlaardingen zijn voor de recreatievaart volledig gestremd. Daarnaast heeft het bestuur van de Stichting Monstersche Sluis dus besloten om met onmiddellijke ingang een totale stremming van de Monstersche Sluis in te voeren. 

Alternatieve vaarroutes

De Parksluizen in Rotterdam blijven beperkt open voor beroeps- en recreatievaart. Daardoor blijft voor de recreatievaart Vlaardingen en Schiedam bereikbaar.

Wachttijden en ligplaatsen

Door het instellen van schutbeperkingen kunnen wachttijden ontstaan van schepen die de sluizen willen passeren. Bij de Parksluizen zijn er voor de binnenvaart 10 ligplaatsen met walstroom beschikbaar: 6 in de Coolhaven en 4 aan de Aelbrechtskade. Daarnaast zijn er nog 4 ligplaatsen zonder walstroom beschikbaar in de Coolhaven. Indien noodzakelijk kunnen binnenvaartschepen naast elkaar liggen.

In de Parkhaven kan aangemeerd worden voor de sluis. Wanneer de tijdsduur om aan te meren langer is, heeft het de voorkeur aan te meren aan een kade. Bijvoorbeeld de Müllerkade.

Code oranje

In het gebied van Delfland geldt code oranje. Dit betekent dat de vraag naar zoetwater groter is dan het aanbod. Ook is er onvoldoende zoetwater om verzilting op de reguliere manier tegen te gaan. Hierdoor zijn extra maatregelen nodig. Deze situatie wordt veroorzaakt door verschillende factoren.

De afvoer van de Rijn is momenteel erg laag en deze blijft dalen. Het hoogheemraadschap verwacht binnen anderhalve week een Rijnafvoer van 750 m3/s. Hierdoor komen de aanvoermogelijkheden van zoetwater uit de rivieren onder druk te staan. Ook neemt de verzilting vanuit de sluizen toe. Dit geldt ook voor Delfland. Verder zijn door het warme weer de verdamping en de watervraag van de landbouw en natuur hoog. Ook dit zet druk op de beschikbaarheid van het zoetwater.

Maatregelen Delfland

Delfland neemt verschillende maatregelen om extra zoetwater aan te voeren en verzilting zoveel mogelijk tegen te gaan.

Zo voeren zij momenteel water aan vanuit het Brielse Meer. Ook wordt er extra zoetwater uit het Amsterdam-Rijnkanaal ontvangen via het Hoogheemraadschap van Rijnland. Hiermee is de maximum zoetwateraanvoer bereikt.

Daarnaast zijn op 21 juli schutbeperkingen ingesteld voor de recreatievaart en deze beperkingen worden nu dus uitgebreid. Verder worden de dijken goed in de gaten gehouden en vinden er dijkinspecties plaats om de conditie van de dijken te controleren. De situatie wordt continu gemonitord door Delfland en wanneer dit nodig is, zullen er aanvullende maatregelen worden genomen. 

Handje helpen

Hoogheemraadschap Delfland vraagt iedereen om zo zuinig mogelijk met zoetwater om te gaan. “Besproei alleen je tuin wanneer dit echt noodzakelijk is en doe dit dan het liefst in de avonduren. Ook bijvoorbeeld sport- en volkstuinverenigingen vragen wij zo beperkt mogelijk water te gebruiken. De omgeving aanpassen aan extremer weer wordt steeds belangrijker. In tijden van droogte om zoet water tekort te verkleinen en in tijden van hevige regenval om wateroverlast tegen te gaan. Help jij ook mee de omgeving beter in te richten tegen weersextremen? Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk opslaan van regenwater met een regenton, het aanleggen van een waterdoorlatend terras of door een tegeltje uit je tuin te halen en er een plantje voor in de plaats te zetten.”