'Alleen had ik het nooit voor elkaar gekregen.'
'Alleen had ik het nooit voor elkaar gekregen.' (Foto: CW)

Petros Keltonian zag altijd potentie in sportschool

Algemeen

Midden in de coronaperiode besluit Petros Keltonian om de sportschool waar hij dan al zes jaar als personal trainer werkt, Wellness Center Maassluis, na een faillissement een doorstart te geven. Dat gaat in het begin met vallen en opstaan. Inmiddels is hij op weg zijn doel te bereiken, zegt hij zelf.

Chrit Wilshaus

En dat is om van Sport Center Maassluis, zoals de sportschool nu heet, weer een gezonde onderneming te maken. Petros, Armeen van geboorte, werkt hiervoor onder andere bij verschillende sportscholen als fitnessinstructeur en heeft een sport- en beweegopleiding gevolgd. “Ik heb deze sportschool altijd heel erg leuk gevonden en er steeds potentie in gezien. Ik wilde de vorige eigenaar, graag helpen, om de sportschool te laten groeien.”

Verbazing

En dan komt de dag dat Petros samen met zijn collega’s wordt uitgenodigd bij de boekhouder. Het is dan al lang geen geheim meer dat het niet heel goed met de sportschool gaat. “Maar we hadden nooit gedacht dat het opeens zou stoppen omdat we failliet waren.” Dat is echter wel de boodschap die Petros en de andere medewerkers te horen krijgen. Het slechte nieuws komt hard aan. “Wij vonden het heel erg dat het opeens was afgelopen. Sommigen van ons werkten er al tien jaar! Verder kregen we te horen dat we onze spullen konden opruimen en dat morgen de curator zou komen en de deur voorgoed dicht zou gaan.” Nog voor iedereen van zijn verbazing is bekomen, deelt Petros echter mee dat hij de sportschool een doorstart wil geven. Voorwaarde is wel dat iedereen keihard met hem aan de slag gaat. “Ik nam een heel groot risico”, stelt Petros achteraf. “Vandaar ook het beroep dat ik op de anderen deed want alleen had ik het nooit voor elkaar gekregen.” Zijn collega’s reageren enerzijds met opluchting maar anderzijds met ongeloof. Want hoe wil hij dat waarmaken? En gaat corona, waar we dan middenin zitten, geen roet in het eten gooien? Petros besluit zijn collega’s mee te nemen naar Hotel Maassluis om daar verder te praten over wat hij wil. Daar benadrukte hij nogmaals dat zijn plan alleen kans van slagen heeft als ze hem steunen. “En dus keihard met mij aan de slag zouden gaan.” Petros weet op dat moment al voor zichzelf hoe hij het wil gaan aanpakken.

Goed woordje

Ook probeert hij contact op te nemen met de curator, wat in eerste instantie niet lukt. In de tussentijd besluit Petros dat alles gewoon verder moet gaan alsof er niets is gebeurd. “We vertelden dus niets, anders zouden de mensen zeker weten schrikken en was de kans groot dat we helemaal geen leden meer over zouden houden. Dus werkte iedereen gewoon gratis door. Wat zeker ook geholpen heeft, is dat de vorige eigenaar een goed woordje voor ons heeft gedaan bij de curator.” Uiteindelijk kan Petros op 28 september vorig jaar een doorstart maken en met een schone BV beginnen.

Best een moeilijke tijd

Petros informeert de leden daarover per brief. Daarin schrijft hij dat wie wil zich kan uitschrijven omdat de sportschool een doorstart heeft gemaakt. Vijftig tot zestig leden doen dat dan. Dat is zeker een tegenslag voor het nieuwe Sport Center Maassluis. “In het begin dachten we dat we niemand meer over zouden houden.” Maar in de maanden oktober en november aansluitend aan de doorstart, melden ongeveer net zoveel nieuwe leden zich aan als dat er zijn afgehaakt. Wat niet meehelpt zijn echter de coronamaatregelen die op dat moment nog van kracht zijn. Maar Petros zit niet bij de pakken neer en besluit de sporttoestellen buiten neer te zetten, zodat daar gesport kan blijven worden. Ook start hij met online lessen. Dat blijkt allemaal te werken want in ieder geval een vaste kern van leden blijft komen. Later mag de sportschool weer open maar is de QR-code verplicht, moet anderhalve meter afstand worden gehouden, dienen de deuren voor de broodnodige ventilatie opengezet te worden en mag maar een beperkt aantal mensen (in een tijdslot, en niet meer ’s avonds) komen sporten. “Dat was best een moeilijke tijd”, geeft Petros toe. Wel blijft een aantal leden het abonnementsgeld doorbetalen. Maar zeker niet iedereen. Door de steunpakketten van de Rijksoverheid, waar ook Sport Center Maassluis succesvol een beroep op doet, kan Petros echter doorgaan. Ook komt de huurbaas hem tegemoet. Tegenslag is wel dat de sportschool, net als alle andere, van half december vorig jaar tot medio januari dit jaar weer dicht moeten. Ondanks ook deze tegenslag blijft Petros positief.

Planning

Heeft hij in die tijd wel eens gedacht dat het hem toch niet zou gaan lukken? “Ik heb nooit getwijfeld. Vanaf het begin was ik ervan overtuigd dat het zou gaan lukken en dat ben ik nog steeds. In ieder nadeel zie ik een voordeel.” Een droom gaat uitkomen? “Niet zozeer een droom maar een planning”, reageert Petros, de verder aangeeft steeds twee tot drie jaar vooruit te kijken. En mensen waarderen dat, weet hij. “Ik heb heel veel leden die mij met van alles en nog wat willen helpen, iedereen is positief ingesteld. En ik betrek mensen erbij. We zijn eigenlijk een sportschool die één grote familie is! Iedereen verdient en krijgt bij ons respect.”

Belangrijk

“Ook houden we met iedereen die bij ons wil komen sporten eerst een intakegesprek”, gaat Petros verder. “Daarin vragen we onder andere wat iemand wil gaan bereiken. Die doelstelling noteren we en vertalen we in een trainingsschema, zodat mensen hun doel(en) kunnen halen. Ook houden we bij of mensen hun oefeningen goed doen. Om de vier tot vijf weken kijken we wat er beter kan en wordt het schema aangepast.” Petros benadrukt het belangrijk te vinden iedereen bij naam te kennen. “En we informeren ook altijd hoe het met ze gaat.” Als mensen een tijdje niet geweest zijn en/of niets van zich hebben laten horen, neemt Petros contact met ze op om te informeren hoe het met ze gaat. “Ons doel als sportschool is om mensen (verder) te helpen. Lichamelijk maar zeker ook mentaal; wij willen mensen een goed gevoel geven en een glimlach op hun gezicht toveren.” En ondertussen gaat Petros ook verder met zijn plan met de sportschool die steeds meer gaat lijken op wat hij in zijn hoofd heeft.

Afbeelding
Mischa Koorneef exposeert bij de Open AteLIER Route Algemeen 15 aug, 12:23
Afbeelding
Bestelbus gaat in vlammen op Laan 1940-1945 in Maassluis Algemeen 12 aug, 19:34
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Maassluizer (51) redt twee jongens uit zee bij Hoek van Holland: opletten op zwemveiligheid blijft belangrijk Algemeen 12 aug, 06:50
Afbeelding
Aan motivatie ontbreekt het George Almarrawi niet Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
Kinderen amuseren zich naar hartenlust bij Kids Olympics Algemeen 11 aug, 07:07
Afbeelding
Magic Circus staat garant voor topamusement Algemeen 11 aug, 06:30
Afbeelding
Auto rolt het water in terwijl bestuurder iets afgeeft bij woning Hellingkade Maassluis Algemeen 10 aug, 13:56
Afbeelding
Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
‘Open ride’ van Fietspromo druk bezocht Sport 9 aug, 15:36
Afbeelding
Orgelconcert door Evan Bogerd in Maassluis Algemeen 9 aug, 12:57
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Afbeelding
Parklif/ve Festival van start gegaan in het park achter Theater Koningshof Algemeen 8 aug, 18:51
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.