Afbeelding
(Foto: pixabay)

Wethouder Kuiper: Uitspraak betekent niet dat hele bouwplan prullenbak in kan

Algemeen

Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) reageert desgevraagd teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de Raad van State waardoor nieuwbouwplan Vlietlocatie voorlopig is opgeschort. “Ook komt het totaal onverwachts. Daarom gaan we goed kijken naar de uitspraak en bezinnen we ons op vervolgstappen.”

Chrit Wilshaus

“De voorzieningenrechter schrijft het niet onaannemelijk te vinden dat de vraag naar parkeren minder is bij de Vlietwoningen. Dat vinden wij ook en daarom hebben wij een plus van 50 parkeerplekken toegevoegd ten opzichte van de normen die wij moeten toepassen.” Volgens de portefeuillehouder betekent de uitspraak niet dat het hele bouwplan de prullenbak in kan. “Maar het zou kunnen dat we iets moeten repareren of dat het parkeeronderzoek over moet. Maar eerst gaan we bekijken of we met argumenten de uitspraak kunnen weerleggen. Daar wordt momenteel door onze juristen naar gekeken.” Op dit moment heeft de uitspraak volgens Kuiper nog niet direct gevolgen. “Want we waren toch al niet van plan om de Vliet nu te slopen vanwege de Oekraïners die er momenteel tijdelijk in wonen. Sloop is niet voor eind dit jaar voorzien. Maar het betekent wel concreet dat we momenteel niet verder kunnen met de voorbereidingen omdat we moeten wachten tot er een uitspraak is gedaan in de bodemprocedure. Ik zie het echter als een oplosbare kwestie.”

Cruciaal

Kuiper stelt dat het plan cruciaal is voor de vitaliteit en levendigheid van de binnenstad. “Maar het is bijvoorbeeld ook goed voor de ruimtelijke uitstraling van de binnenstad. Verder hebben we in Maassluis, zoals bekend, hard nieuwe woningen nodig. Daar blijven we aan werken. Maar ook willen we investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte en het groen.”

Theorie en praktijk

“We hebben het parkeerbeleid conform de geldende regels toegepast en moeten daarom uitgaan van 0,9 parkeerplaats per Vlietwoning die wordt gesloopt. De essentie van de kritiek is dat we zo met meer parkeerplaatsen rekenen, dan waar in de praktijk gebruik van werd gemaakt. De gemeente heeft ook steeds erkend dat er een verschil zit tussen theorie en praktijk. Vanaf 2014 hebben we als gemeente steeds de normen toegepast, maar een plus van 50 parkeerplaatsen daar bovenop gezet vanwege het verschil tussen theorie en praktijk. Dat was ook één van de randvoorwaarden waar de bouwer aan moest voldoen. Bovendien hebben we inmiddels ook het RK-terrein vrijgespeeld om te behouden voor het parkeren en de komst van extra groen. Want in de plannen zou die locatie ook worden bebouwd. Ik vraag me wel af of de voorzieningenrechter heeft gekeken naar die 50 extra parkeerplaatsen. Als gemeente hebben wij steeds gezegd dat parkeren van groot belang is voor de binnenstad. Voor de omwonenden maar tevens voor winkelend publiek. En niet te vergeten voor de winkeliers zelf. Bovendien is een deel van de bebouwing geschrapt om daar parkeerplaatsen te kunnen realiseren.”

Anders

“Verder moet niet vergeten worden dat de binnenstad is ontworpen in de tijd van paard en wagen en trekschuit. Dat is wat dat betreft dus echt anders, dan elders in de stad. In de binnenstad hanteren we vanwege de opzet daarom een lagere parkeernorm per woning. In iedere stad is parkeren in het oude centrum overigens gelimiteerd”, besluit wethouder Kuiper.

Zie ook ‘Rechter trapt op rem bij bouwplan Vlietlocatie’. 

Afbeelding
MVC start nieuw zaalseizoen Sport 15 aug, 15:43
Afbeelding
Mischa Koorneef exposeert bij de Open AteLIER Route Algemeen 15 aug, 12:23
Afbeelding
Bestelbus gaat in vlammen op Laan 1940-1945 in Maassluis Algemeen 12 aug, 19:34
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Maassluizer (51) redt twee jongens uit zee bij Hoek van Holland: opletten op zwemveiligheid blijft belangrijk Algemeen 12 aug, 06:50
Afbeelding
Aan motivatie ontbreekt het George Almarrawi niet Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
Kinderen amuseren zich naar hartenlust bij Kids Olympics Algemeen 11 aug, 07:07
Afbeelding
Magic Circus staat garant voor topamusement Algemeen 11 aug, 06:30
Afbeelding
Auto rolt het water in terwijl bestuurder iets afgeeft bij woning Hellingkade Maassluis Algemeen 10 aug, 13:56
Afbeelding
Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
‘Open ride’ van Fietspromo druk bezocht Sport 9 aug, 15:36
Afbeelding
Orgelconcert door Evan Bogerd in Maassluis Algemeen 9 aug, 12:57
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.