De roeping van Andreas van de Maassluise kunstenaar Dick Tulp.
De roeping van Andreas van de Maassluise kunstenaar Dick Tulp. (Foto: Nel Wilkes)

De roeping van Andreas is Kunstwerk van de Maand

Algemeen

Voor de maand augustus heeft de werkroep een bijzonder krachtig beeld geselecteerd. Het is De roeping van Andreas. Een fors bronzen beeld van de Maassluise kunstenaar Dick Tulp.

Het staat bij de vijver op het kerkplein voor de RK Petrus en Pauluskerk, Andreasplein 1. Het steekt mooi af tegen de lichtkleurige PVDF-folie van het futuristisch aandoende kerkgebouw met de bijnaam Sidney aan de Waterweg. Een visser trekt een kennelijk zwaar net uit het meer van Galilea, hier een vijver. Het verbeeldt Andreas, die samen met zijn broer Petrus, door Jezus wordt uitgenodigd hem te volgen.

De bronzen Andreas kijkt wonderwel niet naar het zware net, maar naar de kerkdeur. Volgens Cock Paalvast, koster van de kerk, houdt Andreas in de gaten of je wel naar binnen gaat.

Reacties

Het beeld staat met de voeten schrap om kracht te zetten het net uit het water te kunnen trekken. Het straalt een en al kracht uit. Kracht nodig voor het vissen, maar ook om de zware taak om Jezus te volgen te kunnen volbrengen.

‘In alle bescheidenheid studeer ik op mijn grote voorbeelden’

Het geeft ook het gevoel dat je je dromen mag volgen en, ook al is het soms moeilijk, door mag zetten. Fraai die dynamiek van Andreas in actie die ook nog eens het net uit echt water trekt.

De plaats van het beeld is goed gekozen, al vindt een enkeling dat het te dicht bij de kerk staat; er is toch voldoende ruimte op het plein? Het zou daardoor beter tot zijn recht komen.

Ook wordt opgemerkt dat de voorzijde van de bronzen Andreas beter aanspreekt dan de achterzijde. De achterkant is minder uitgewerkt, terwijl de voorkant met de touwen van het net overlopend in Andreas’ armen en gewaad een X-vormig Andreaskruis kunnen verbeelden.

Het mooie van brons is dan weer dat je altijd de hand van de maker kunt zien door de behandeling van het oppervlak; je ziet als het ware de kunstenaar de was kneden.

Dick Tulp

Dick Tulp werkt zowel twee- als driedimensionaal. Dick zegt: “In alle bescheidenheid studeer ik op mijn grote voorbeelden. Als het om beeldhouwers gaat is Rodin zonder meer mijn belangrijkste inspiratiebron.”

In de openbare ruimte zijn nog twee kunstwerken van hem te vinden: Verleden Klanken en het Geuzenmonument. Deze zijn niet in brons maar in staal.

CRM

Op de website van de Culturele Raad Maassluis zijn nog veel meer wetenswaardigheden over het kunstwerk te vinden. Zie: http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/de-roeping-van-andreas/. www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Gewapend met voldoende achtergrondkennis is het extra interessant het kunstwerk te gaan bekijken.

De werkgroep Kunstwerk van de Maand bestaat uit Mischa Koorneef (coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Jan Buijsse (publiciteit).

Afbeelding
MVC start nieuw zaalseizoen Sport 15 aug, 15:43
Afbeelding
Mischa Koorneef exposeert bij de Open AteLIER Route Algemeen 15 aug, 12:23
Afbeelding
Bestelbus gaat in vlammen op Laan 1940-1945 in Maassluis Algemeen 12 aug, 19:34
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Maassluizer (51) redt twee jongens uit zee bij Hoek van Holland: opletten op zwemveiligheid blijft belangrijk Algemeen 12 aug, 06:50
Afbeelding
Aan motivatie ontbreekt het George Almarrawi niet Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
Kinderen amuseren zich naar hartenlust bij Kids Olympics Algemeen 11 aug, 07:07
Afbeelding
Magic Circus staat garant voor topamusement Algemeen 11 aug, 06:30
Afbeelding
Auto rolt het water in terwijl bestuurder iets afgeeft bij woning Hellingkade Maassluis Algemeen 10 aug, 13:56
Afbeelding
Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
‘Open ride’ van Fietspromo druk bezocht Sport 9 aug, 15:36
Afbeelding
Orgelconcert door Evan Bogerd in Maassluis Algemeen 9 aug, 12:57
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.