Alsnog Avondvierdaagse medailles voor Oekraïense kinderen

Algemeen
De Oekraïense kinderen die meeliepen met de Avondvierdaagse voor de Vliet waar ze wonen samen met onder andere locoburgemeester Corine Bronsveld en Hans Dries en Arnold Peek, organisatoren van Avondvierdaagse Maassluis 2022.
De Oekraïense kinderen die meeliepen met de Avondvierdaagse voor de Vliet waar ze wonen samen met onder andere locoburgemeester Corine Bronsveld en Hans Dries en Arnold Peek, organisatoren van Avondvierdaagse Maassluis 2022. (Foto: CW)

Bij de uitreiking van de medailles ging er iets mis en daarom werd het vorige week vrijdagochtend in de Vliet overgedaan maar nu goed: het uitreiken van medailles aan de Oekraïense kinderen die dit jaar meeliepen met de Avondvierdaagse.

Chrit Wilshaus

Maar voordat locoburgemeester Corine Bronsveld dat kon doen, trakteerden een aantal jongeren haar en de andere aanwezigen, waaronder Hans Dries en Arnold Peek (van de organisatie van de Maassluise Avondvierdaagse) op dans op de muziek van de Nederlandse inzending dit jaar bij het Eurovisie Songfestival, de Diepte door S10. “Dat was heel ontroerend”, bekende Bronsveld na afloop. “Want bij het Eurovisiesongfestival stonden we allemaal achter Oekraïne als Europa en dan is het wel heel speciaal dat jullie vandaag dansten op het nummer wat Nederland had ingezonden. Dus dank je wel daarvoor. Super was dat en leuk om te zien dat jullie zo goed kunnen dansen!” Die woorden, die overigens voor de kinderen in het Oekraïens vertaald werden door iemand afkomstig uit Oekraïne die al dertig jaar in Nederland woont, leverde opnieuw een welverdiend applaus op. Verder demonstreerden de kinderen nog een paar andere spelletjes. Zoals een stoelendans maar dan met hoepels.

Welke krant?

De locoburgemeester vroeg en kreeg trouwens ook een applaus voor Dries en Peek. “Door hen hebben jullie kunnen lopen!” Verder benadrukte Bronsveld dat ze het knap vond dat alle Oekraïense kinderen de Avondvierdaagse hadden voltooid. En dan is het de hoogste tijd om die medailles uit te reiken. De kinderen en jongeren zijn er duidelijk mee in hun sas. “En ik hoop dat jullie tijdens het wandelen ook genoten hebben van het zien van de stad! En tot slot zou het voor ons allemaal een hele eer zijn als we samen met jullie op de foto mogen voor de krant.” Een meisje stapt naar voren en vraagt in het Oekraïens: “Welke krant?” Als ze hoort dat het voor deze krant is, huppelt ze met de andere kinderen naar buiten alwaar de foto gemaakt wordt. Daarna wordt de locoburgemeester uitgenodigd om een kijkje te nemen bij een van de tijdelijke Oekraïense bewoners in de Vliet en hoe ze daar nu wonen. Licht geëmotioneerd vertelt een Oekraïense meermaals ontzettend dankbaar te zijn voor deze geboden mogelijkheid.