Clown Jofri  samen met circusbaas en spreekstalmeester Maurice Veldkamp na afloop van een voorstelling.
Clown Jofri samen met circusbaas en spreekstalmeester Maurice Veldkamp na afloop van een voorstelling. (Foto: CW)

Magic Circus staat garant voor topamusement

Algemeen

Het Magic Circus dat vorige week, net als twee jaar geleden, naar Maassluis kwam om hier een aantal voorstellingen te geven, is nog het enige circus in Nederland dat nog ongeveer zeven maanden per jaar door het land trekt.

Chrit Wilshaus

Het is een paar uur voor de voorstelling van vorige week donderdagavond 19:00 uur. Achter de circustent, die opgesteld staat op een deel van het parkeerterrein van Winkelcentrum Koningshoek aan de kant van Uiverlaan staat een aantal caravans. Daarbij zitten of staan her en der mensen. Zijn dat de circusartiesten? “Wij spreken niet van circusartiesten maar Magicteam omdat iedereen bij alles meehelpt”, verbetert Maurice Veldkamp uw verslaggever. Hij is de baas van het circus en treedt bij de voorstellingen als spreekstalmeester op. Het team blijkt uit zestien medewerkers te bestaan, voornamelijk afkomstig uit Nederland. “Maar ook bijvoorbeeld uit Kenia. Door de Coronapandemie besloten veel artiesten even niet (meer) bij circussen in het buitenland op te treden. “Want als je dan ergens zit, bijvoorbeeld in het midden van Sicilië, en er komt een lockdown, ben je niet zo snel weer thuis. Zou dat gebeuren als je in Nederland optreedt, ben je zo weer thuis.” Volgens Veldkamp was dat ook in 2020 het geval. “Maar ook in november vorig jaar was dat het geval, toen we door de nieuwe maatregelen noodgedwongen moesten stoppen.”

Kortdurend actief

Dat het Magic Circus nog het enige rondtrekkende circus in ons land is, wil niet zeggen dat er geen andere circussen meer actief zijn in de Lage Landen. Veldkamp: “Maar die zijn kortdurend actief. Zoals de camping- en kerstcircussen. De circustent van Magic Circus, die normaliter in een magazijn ligt opgeslagen, wordt met sjorbanden aan de trailers vastgemaakt die rondom de tent staan opgesteld en zo overeind gehouden. Volgens Veldkamp is dat het veiligst. Het opzetten van de tent plus het plaatsen van de hekken, neemt steeds zo’n vier uur in beslag. “Toen we hier (vorige week, red.) dinsdagavond aankwamen, waaide het trouwens stevig.”

Stedelijk gebied

De voorstellingen zijn ieder jaar totaal nieuw, vertelt Veldkamp desgevraagd. Volgens hem heeft dat ermee te maken dat het Magic Circus jaarlijks zoveel mogelijk dezelfde plaatsen aandoet. “Het is dan leuk ieder jaar een nieuwe voorstelling te bedenken en te creëren. Dit is trouwens pas de tweede keer dat we hier komen. Tussen de eerste en tweede keer zat twee jaar. Maar er zijn ook locaties waar we al bijna dertig jaar komen. En dan moet je wel steeds iets anders doen.” Volgens Veldkamp trekt dat juist publiek. “Wij trekken vooral rond in stedelijk gebied. De bewoonde wereld, zeg ik altijd. Voor ons is dat de Randstad en directe omgeving.” Het allerleukste aan circus vindt Veldkamp het directe contact met zijn publiek.

“Er is niks ingeblikt. Dat is ook de spanning: een acrobaat doet ter plekke zijn kunstje en dat levert een gezamenlijke beleving op en zorgt voor verbinding bij een voorstelling. Wij doen het samen met het publiek. Je zou kunnen zeggen dat we iedere voorstelling een soort verbond proberen te smeden met het publiek. Zonder publiek gaat het niet.”

Subtiele beleving

“We zijn een modern circus”, benadrukt Veldkamp. “Zo hebben we geen clowns meer met rode neuzen of dieren maar brengen een programma dat is toegesneden op deze tijd; de muzieksmaken van de mensen veranderen ook, dus als circus moet je eveneens meegaan met je tijd. Eigenlijk zijn we een vorm van theater, noem het circustheater.” Door iedere voorstelling loopt volgens Veldkamp een rode draad. “Ik streef ernaar dat de mensen een subtiele beleving ondergaan en gesterkt en gemotiveerd weer naar huis toegaan. Maar een leuke tijd bij ons gehad te hebben en hopelijk daarvan aan andere vertellen. Want alleen als de mensen blijven komen, kunnen we blijven bestaan.

Leuk en knap

Dat het Magic Circus garant staat voor topcircus, kan uw verslaggever bevestigen. En dat is zeker niet in de laatste plaats te danken aan clown Jofri Boekschooten die het publiek, jong en oud, met zijn vaak subtiele grapjes regelmatig aan het lachen krijgt. Dat publiek betrekt hij ook steeds bij zijn spel waar het dan ook soms het ‘slachtoffer’ van wordt. Maar niemand die hem dat kwalijk neemt. Wat de acrobaten presteren, grenst aan het onmogelijke en toch doen ze het. Zoals een act op de hoogste eenwieler van Europa! Het publiek kan dat alles wel waarderen. “Ik had het iets groter verwacht maar het is wel heel leuk allemaal”, vertelt een bezoeker, die verder desgevraagd laat weten al vaker naar het circus te zijn geweest. “Ook naar de wat grotere circussen.” Haar zoon vertelt het ook “superleuk” te vinden maar hij ziet het zichzelf nog niet zo snel doen. “Ik ben totaal niet lenig.” Een andere bezoeker is samen met zijn echtgenote en kleinkinderen naar het Magic Circus gekomen. “Ik vind het leuk en knap wat ze doen; ik zou het niet kunnen.” En zijn kleindochter vult aan: “Het is fantastisch!” Je kunt nog in het circus gaan werken. “Dat is leuk!” Weet je waar de circusschool is, vraagt haar opa vervolgens. Het meisje moet het antwoord schuldig blijven. “In Rotterdam.” Even verderop zitten een jongen en een meisje. Hij blijkt zelf circusartiest te zijn en iets te doen met een combinatie van goochelen en circus. “Maar vandaag ben ik gewoon publiek. Het is altijd leuk om van collega’s om van collega’s te genieten. Zij: “Ik vind het een prachtige show van hoog niveau.” En vlak voordat het gedeelte na de pauze begint, benadrukt hij: “Zonder twijfel echt een topshow!”

Afbeelding
Beans & Machines zet werk Coffee Factory door Partnerbijdrage 5 okt, 10:39
Afbeelding
FurieToeters weer op drift Algemeen 5 okt, 10:06
Afbeelding
Marleen Opschoor is de nieuwe stadsdichter Algemeen 4 okt, 17:45
Afbeelding
MVC dames zetten zich op de kaart Sport 4 okt, 14:20
Afbeelding
Prachtige primeur van de Furieadeloop Sport 4 okt, 10:15
Afbeelding
Voorinschrijving jubileumboek HVM Algemeen 4 okt, 09:21
Afbeelding
Syrische linzensoep valt in de smaak Algemeen 4 okt, 08:43
Afbeelding
Fotolezing van Lieke Anna bij fotoclub Maassluis Algemeen 3 okt, 15:46
Afbeelding
Korfballers c.k.c. Maassluis boeken derde overwinning op rij. Sport 3 okt, 15:34
Afbeelding
Flitsende start ‘Maand van de Ontmoeting’ in Maassluis Algemeen 3 okt, 15:18
Afbeelding
Breicafé Maassluis was jarig Algemeen 3 okt, 14:59
Afbeelding
OldStars Walking Football Toernooi Sport 3 okt, 14:54
Afbeelding
Motorrijder (36) uit Maassluis overleden bij ongeval in Honselersdijk 112-nieuws 1 okt, 19:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.