Er viel vorige week zondagmiddag weer veel te beleven bij Kids Olympics. Dit keer in Oost.
Er viel vorige week zondagmiddag weer veel te beleven bij Kids Olympics. Dit keer in Oost. (Foto: CW)

Kinderen amuseren zich naar hartenlust bij Kids Olympics

Algemeen

Kinderen uit Sluispolder-Oost konden zich vorige week zondagmiddag vermaken bij Kids Olympics dat bij Het Startpunt aan de Vincent van Goghlaan werd gehouden. En dat deden ze dan ook; massaal kwam de jeugd op deze vakantie-activiteiten af.

Chrit Wilshaus

Bij de entree van Kids Olympics staat een bord met daarop kort de spelregels. Zoals respect hebben voor elkaar en respectvol met elkaar omgaan. Bij Kids Olympics is van alles te doen. Zo vermaakt een aantal kinderen zich in en om de opblaas zwembaden. Anderen rijden paard. Dat gebeurt voor de viervoeters een beetje in de schaduw. De dieren zijn afkomstig van de Karperhoeve en jongeren die daar paardrijden begeleiden de kinderen als ze een ritje willen maken. Maar ook kan er naar hartenlust gesprongen worden op een van de springkussens die staan opgesteld of kunnen kinderen kralen rijgen of zich laten schminken. Een lange wachtrij geeft aan hoe groot de belangstelling daarvoor is.

Vuur maken

Maar ook bij ballonnenkunstenaar Jacqueline staan de kinderen geduldig te wachten. “Ik ben nog maar een beginneling, hoor”, verontschuldigt ze zich enigszins. “Wat je op televisie allemaal ziet wat ze doen met ballonen, kan ik niet! Ik ben nu ongeveer een half jaartje bezig, denk ik.” Thuis oefent ze om haar vaardigheden te verbeteren. “Daarbij wil er nog wel eens een ballon knallen. Als dat gebeurt, rent mijn hond gelijk weg.” Met en voor kinderen werken is Jacqueline overigens wel toevertrouwt. “Ik werk in de kinderopvang in Rijswijk”, verduidelijkt ze. Even verderop kunnen kinderen vuur en zaadbommen maken. “Wie heeft er wel eens vuur gemaakt?”, vraagt een van de begeleiders bij deze workshop. Verschillende kinderen reageren. “Met een vuursteentje”, “met stokjes en wat lampolie.” Het blijkt ook te kunnen met een touwtje en wat stokjes.” Of bijvoorbeeld met een vergrootglas. Maar dat laatste moeten de kinderen nu het zo droog is maar niet proberen, krijgen ze nadrukkelijk te horen.

Akibudo

Bij Kids Olympics kunnen kinderen ook verschillende sporten bedrijven. Een voorbeeld daarvan is Akibudo. Een van de trainers die daarbij uitleg geeft, is Paul Schrever uit Den Haag. “Ik doe al 35 jaar aan Akibudo. Dat is een Japanse verdedigingsport, gebaseerd op cirkelbewegingen. Ik ga niet in tegen de kracht van de persoon tegenover mij maar probeer juist met de kracht van een ander mee te gaan, zodat ik heel weinig energie gebruik om mezelf te verdedigen. Door middel van cirkelbewegingen probeer ik mijn tegenstander uit balans brengen en hem met bijvoorbeeld worptechnieken op de grond te krijgen.” Rode draad bij Akibudo is volgens Schrever dus jezelf verdedigen. Het is, benadrukt hij, dan ook geen vechtsport. Omdat er nogal wat techniek bij Akibudo komt kijken, maar ook snelheid en timing, kan de sport vanaf ongeveer een jaar of acht, negen bedreven worden, stelt Schrever. “Het kost mij heel weinig energie om een ander uit balans te brengen.”

Leuke activiteiten

Inmiddels zijn Mickey en Mini Mouse uit Disneyland Parijs bij Kids Olympics gearriveerd. Kinderen die dat willen, kunnen met de twee beroemdheden op de foto. Kids Olympics wordt georganiseerd door Stichting Samen Randstad. Khalid Fares daarvan legt uit: “De stichting is in het leven geroepen om activiteiten te organiseren. Ons belangrijkste doel is om voor kinderen die niet op vakantie kunnen leuke activiteiten te bedenken en te organiseren.” Net als bij voorgaande edities is de opkomst in Sluispolder-Oost heel goed te noemen. Fares: “Ik wilde zeggen het went maar iedere keer worden we toch weer verrast door de hoge opkomst. Het is leuk om iedere keer weer zoveel blije, vrolijke gezichten te zien rondhuppelen.” Het heeft dus wel een functie? “Absoluut. Door dit soort activiteiten proberen we mensen toch een beetje samen te brengen. Samenwerken en burgers met elkaar verbinden is wat we daarbij belangrijk vinden. Dat doen we door het bevorderen van sociale cohesie.”

Happy stones beschilderen

Behalve Kids Olympic organiseert voornoemde stichting volgens Fares ook andere activiteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van bewegingsarmoede of bij het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. “In dat laatste geval laten we kinderen Happy Stones beschilderen die ze als ze af zijn naar senioren mogen brengen. We werken in Maassluis met verschillende partijen en verenigingen samen. Om zover te zijn als nu het geval is, hebben we een aantal jaar hard echt hard moeten werken. Gelukkig werpt dat nu zijn vruchten af.” Ooit gedacht ermee te stoppen? Faris: “Ophouden komt in ons woordenboek niet voor.”

De afsluiting van Kids Olympics vindt zondagmiddag 21 augustus in het Vrijheidspark in de Burgemeesterswijk plaats.

Afbeelding
Beans & Machines zet werk Coffee Factory door Partnerbijdrage 5 okt, 10:39
Afbeelding
FurieToeters weer op drift Algemeen 5 okt, 10:06
Afbeelding
Marleen Opschoor is de nieuwe stadsdichter Algemeen 4 okt, 17:45
Afbeelding
MVC dames zetten zich op de kaart Sport 4 okt, 14:20
Afbeelding
Prachtige primeur van de Furieadeloop Sport 4 okt, 10:15
Afbeelding
Voorinschrijving jubileumboek HVM Algemeen 4 okt, 09:21
Afbeelding
Syrische linzensoep valt in de smaak Algemeen 4 okt, 08:43
Afbeelding
Fotolezing van Lieke Anna bij fotoclub Maassluis Algemeen 3 okt, 15:46
Afbeelding
Korfballers c.k.c. Maassluis boeken derde overwinning op rij. Sport 3 okt, 15:34
Afbeelding
Flitsende start ‘Maand van de Ontmoeting’ in Maassluis Algemeen 3 okt, 15:18
Afbeelding
Breicafé Maassluis was jarig Algemeen 3 okt, 14:59
Afbeelding
OldStars Walking Football Toernooi Sport 3 okt, 14:54
Afbeelding
Motorrijder (36) uit Maassluis overleden bij ongeval in Honselersdijk 112-nieuws 1 okt, 19:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.