Maassluizer (51) redt twee jongens uit zee bij Hoek van Holland: opletten op zwemveiligheid blijft belangrijk

Algemeen
EHBO-post op Hoek van Holland. Foto ter illustratie.
EHBO-post op Hoek van Holland. Foto ter illustratie. (Foto: Archief Hoekse Krant)

Bart van Oosten (51) zwemt vaak met zijn vrouw (47), dochter (11) en zoon (8) bij Hoek van Holland. Zo ook zondagmiddag 7 augustus. Een bord aan het begin van het strand waarschuwde die dag voor een sterke onderstroming.

Door Debbie van Eijk 

Reden voor Bart om extra alert te zijn. Maar dat is de Maassluizer eigenlijk altijd: “Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: ‘Ga niet te ver, let op de onderstroming. Dan word je gewoon meegetrokken. Veel mensen weten dat niet.’”

‘Help’

Dat gold in elk geval voor drie jongens van niet-Nederlandse herkomst, die tien meter verderop aan het zwemmen waren. In eerste instantie merkte Bart hen niet op, tot een van de drie begon te zwaaien en herhaaldelijk ‘Help’ riep. “Toen werd me duidelijk dat ze niet konden zwemmen.” Ze bevonden zich op een punt waar de zee vrij plotseling de diepte in ging. Dat werd letterlijk de valkuil voor de jongens. De sterke onderstroming gaf vermoedelijk de doorslag voor het ongeval.

Mogelijk broers

Bart aarzelde geen moment en schoot de drie tieners, die het Nederlands slecht beheersten, meteen te hulp. Hij slaagde er als ervaren zwemmer in om de twee oudste broers om de beurt in het ondiepere deel van de zee te krijgen. “Ik liet ze pas los toen bleek dat ze konden staan.”

De derde jongen, de jongste van het drietal, was door de stroming echter al te ver de zee op gesleurd. Hem kon Bart niet meer helpen. Wat hij wel kon: samen met zijn dochter en zoon om hulp van de strandwacht roepen. Met wilde armgebaren lukte dat. “De waterscooter van de  strandwacht bevond zich toen een heel eind verderop, maar was binnen een mum van tijd ter plaatse. Zo werd ook de derde jongen gered,” herinnert Bart zich.

Waterscooter was snel ter plaatse

Voor de derde jongen was het kantje boord. Hij had veel water binnen gekregen. “De strandwacht vertelde dat ze net op tijd waren.” Zo liep het ongeluk gelukkig goed af, en daar is Bart vooral blij om. Maar heftig was het wel: “Tegen je eigen kinderen zeg je altijd dat ze niet te ver de zee in moeten gaan. Nu hebben ze zelf meegemaakt hoe gevaarlijk dat is.” Zijn kinderen waren dan ook diep onder de indruk: “Mensen die bijna verdrinken, dat heeft wel een impact. De moeder van de jongens stond vlak naast ons volledig in paniek te schreeuwen.” Er kwamen veel toeschouwers op het incident af.

Meer migranten in nood

De strandwacht van Hoek van Holland is dankbaar dat Bart zo snel en adequaat in actie kwam. Dirk van Oosten, coördinator van de strandwacht, merkt dat er de laatste jaren steeds meer mensen van niet-Nederlandse herkomst in nood raken in de zee. Ook in dit geval ging het om een familie die nauwelijks Nederlands sprak. Statistieken van het CBS, daterend van eind juli 2022, bevestigen dat er meer verdrinkingen plaatsvinden onder immigranten dan onder mensen die in Nederland geboren zijn. 

Vooral onder kinderen is het verschil in verdrinkingsrisico groot: niet-Europese migranten jonger dan 20 jaar, verdrinken 9 tot 10 keer vaker dan jongeren die in Nederland zijn geboren. Dat geldt ook voor kinderen onder de 10 die wel in Nederland geboren zijn, maar hun ouders niet.

Veilig in en uit het water

Dat alert blijven op zwemveiligheid voor iedereen belangrijk is, onderstreepte een campagne rond 25 juli, World Drowning Prevention Day. De landelijke campagne ‘Wie checkt jou?’ van ‘Veilig in en uit het water’ riep op om vooraf af te spreken om elkaar in de gaten te houden tijdens het zwemmen. Dat kan bijvoorbeeld door samen te gaan zwemmen of te vragen of iemand je in de gaten houdt.