Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus

Algemeen
Op 15 augustus mag iedereen de vlag uithangen als eerbetoon aan de slachtoffers in Nederlands-Indië tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.
Op 15 augustus mag iedereen de vlag uithangen als eerbetoon aan de slachtoffers in Nederlands-Indië tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. (Foto: Pixabay)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog en kort daarna verloren veel (Indische) Nederlanders het leven in Nederlands-Indië. Op 15 augustus 1945 kwam er, met de capitulatie van Japan, officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. 

Daarom hangt de Nederlandse vlag die dag bij alle rijksgebouwen uit. Ook burgers staat het vrij om de vlag uit te hangen om de slachtoffers in Nederlands-Indië en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 

Vlag in top

In tegenstelling tot op 4 mei, is er geen richtlijn om de vlag halfstok te hangen. Het is eerder gebruikelijk om hem van zonsopgang tot zonsondergang in top te laten. Wie een vlag uithangt, doet dat zonder wimpel. Het verzoek is de vlag ‘s nachts niet te laten hangen. Voor wie dat wel doet, is het een goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. Iedereen die een vlag heeft is uitgenodigd om de vlag uit te hangen.

Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag (Prof. Teldersweg). Voor het eerst zal de herdenking ‘s avonds plaatsvinden en door de NOS ‘s avonds live worden uitgezonden. De herdenking start om 19.15 en wordt om 20.30 uur afgesloten met het defilé langs het monument.

Herdenking Rotterdam

In Rotterdam vindt 15 augustus een herdenking plaats op de Boompjes bij het standbeeld de Boeg. Hier hangen ook 33 banieren aan de Maas met persoonlijke Indische verhalen. Na de plechtigheid vindt er een kranslegging plaats bij het ‘Straatsierraad’, iets verder op aan de Boompjes. De plechtigheid in Rotterdam is ook rechtstreeks te volgen via RTV Rijnmond.