Ruim 450 kilometer fietsen voor een duofiets

Algemeen
De fietser konden al een cheque met een mooi bedrag aan Careyn overhandigen.
De fietser konden al een cheque met een mooi bedrag aan Careyn overhandigen. (Foto: PR)

Fietspromo en Careyn hebben vorige week hun krachten gebundeld om tot aanschaf van een duofiets te komen. Hiermee wordt het mogelijk om met meer ouderen uit zorgcentra, waaronder de Vloot in Maassluis, naar buiten te gaan.

Een grote groep fietspromo’s vertrok daarom afgelopen vrijdag op de racefiets naar Maastricht voor een monsterrit van ruim 450 kilometer. De deelnemers hebben zich voor deze prestatie financieel laten ondersteunen door familie, vrienden, bekenden en zakenrelaties om zo het benodigde bedrag van ruim tienduizend euro bij elkaar te kunnen fietsen.

De eerste etappe van de tocht was met een lengte van 230 kilometer ook meteen de langste, namelijk van Maassluis tot aan Maastricht. De fietsers werden tijdens de uitvoering van hun tocht begeleid door de bus van sponsor Opschoor Makelaar, zodat zij ook onderweg konden worden voorzien van eten en drinken.

De weergoden waren de Fietspromo’s gunstig gezind. Een koele bries uit het oosten begeleidden de dames en heren de eerste 130 kilometer tot voorbij Oirschot waar de lunch werd genuttigd. Daarna liep de temperatuur snel op en de draaide de wind naar het zuiden. Dit vroeg toch weer een extra inspanning van de fietsers. Met een goede onderlinge samenwerking in de fietsgroep werd ook deze hindernis genomen. Na negen uur op het zadel te hebben gezeten bereikte de groep moe maar voldaan het hotel in Maastricht.

Tweede etappe

Veel tijd voor ontspanning was er niet, want de volgende dag in alle vroegte wachtte alweer de tweede etappe van 150 kilometer terug richting Breda. Na het inzegenen van de rit in de D’n Hiemel in Maastricht, konden de Fietspromo’s hun weg vervolgen. Een prachtige route, die deels door Limburg en deels door de Kempen liep, leidde uiteindelijk naar het Mastbos in Breda. Hier werd het diner genuttigd en nog lang nagepraat over deze mooie rit. Er moest wel goed geslapen worden om uitgerust aan het laatste deel van de sponsortocht te kunnen beginnen. De derde dag beloofde wel de makkelijkste te worden. Met slechts 85 kilometer op de routeplanner en met de wind in de rug werd deze etappe niet als een groot obstakel gezien.

Warm onthaal

De groep arriveerde daardoor zoals gepland om 13.30 uur weer op de Markt in Maassluis. Hier wachtte een warm onthaal door onder andere de bewoners van de Vloot en andere familie en kennissen. Na een eerste drankje tegen de dorst werden de helden van Fietspromo letterlijk en figuurlijk door Careyn in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inspanningen. De voorzitter van Fietspromo kon daarna de symbolische cheque met het bedrag van €8086,00 aan Careyn overhandigen. Het totaal benodigde bedrag is nog net niet binnen, maar de overtuiging is er dat dit op afzienbare tijd alsnog gaat lukken. Doneren kan dat nog steeds via de website van Fietspromo (www.fietspromo.nl).

Mooi resultaat

Zodra het totale bedrag binnen is en de duofiets besteld gaat worden zal er in deze krant melding van worden gemaakt. De fietsers van Fietspromo kijken in ieder geval terug op een zeer succesvol evenement met een prachtig eindresultaat.


Gemeente wist al jaar van zwerfbedrijfsafval op P.C. Hooftlaan

Tussen januari en mei dit jaar kwamen bij de gemeente 1500 meldingen binnen over afval op straat. Dat schrijft wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) vandaag een week geleden in antwoord op schriftelijke vragen, die de VSP overigens al op 2 juni aan het college stelde.

Chrit Wilshaus

Overvolle vuilcontainers en afval daarnaast op straat duidelijk afkomstig van een pizzazaak aan de P.C. Hooftlaan vormde de aanleiding voor de VSP vragen te stellen over de bevoegdheden van Handhaving in de openbare ruimte. In haar beantwoording schrijft de portefeuillehouder schrijft sinds een jaar bekend te zijn met het afval afkomstig van die onderneming. Daarover kwamen volgens haar acht meldingen bij de gemeente binnen. Uit de antwoorden blijkt overigens dat het meest geklaagd wordt over verkeerd aangeboden huisvuil, zwerfafval over overvolle prullenbakken in de openbare ruimte. Vooral vogels gaan daarmee aan de haal.

Foto

Mulder laat weten dat Handhaving in gesprek is gegaan met bedrijfsleider om na te gaan hoe het afvalprobleem kon worden opgelost. Zoals om het afvalcontract aan te passen, zodat er meer vuilcontainers zouden kunnen worden geplaatst. Uiteindelijk is afgesproken dat personeel aan het einde van een werkdag via een app een foto naar de leidinggevende stuurt om te laten zien dat er geen bedrijfsafval meer op straat ligt en de vuilcontainers bovendien zijn afgesloten. Overigens vertelde de ondernemer eerder dit jaar tegen deze krant dat het zwerfvuilprobleem mede veroorzaakt werd doordat ook andere hun huisvuil in de containers dumpten. Dat kon omdat ze niet waren afgesloten.

Contract

Volgens de wethouder zijn tot op heden geen boetes uitgeschreven. Verder benadrukt zij in haar beantwoording dat bedrijven verplicht zijn hun bedrijfsafval op een verantwoorde manier af te voeren. Daarbij kunnen ze een contract afsluit met de gemeente maar ook met een particuliere onderneming. ‘Bedrijfsafval moet apart worden ingezameld en mag niet worden vermengd met huishoudelijk afval’, aldus Mulder. Maar mocht er toch bedrijfsafval in het huishoudelijk afval worden aangetroffen dan kan Handhaving daartegen optreden. De buitengewoon opsporingsambtenaren of BOA’s van Handhaving en Toezicht van de gemeente zijn bevoegd en aangewezen als toezichthouders voor de Afvalstoffenverordening.

Een bedrijf moet (bij controle door de DCMR) aan kunnen tonen over een contract voor de afvoer van hun bedrijfsafval te beschikken.

Overigens gaat de wethouder in haar beantwoording niet in waarom de vragen, pas vorige week werden beantwoord.