Opbrengst Old Stars-toernooi voor Erasmus MC Thorax Foundation

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Walking Footballclub Old Stars organiseert donderdag 29 september, de Dag van het Hart, bij thuisbasis Excelsior Maassluis, hun eerste Walking Football Old Stars-toernooi. Burgemeester Edo Haan verricht de aftrap en de opbrengst gaat in zijn geheel naar de Erasmus MC Thorax Foundation.

 

Chrit Wilshaus

 

De Old Stars-voetballers komen iedere maandagochtend voor hun training naar Excelsior, vertelt Egbert van der Worp, die ooit bij FC Heerenveen speelde. Samen met Dick van der Kooij, richtte hij drie jaar geleden de Maassluise Walking Footballclub Old Stars op. “Aanleiding daarvoor was het WK voetbal. In Engeland en Zuid-Afrika, om een paar landen te noemen, bestaat het al langer dan bij ons en is het een groot succes.” Wat begon met een man of vijftien is inmiddels gegroeid naar veertig spelers. “Die zijn er nooit allemaal, meestal komen er zo’n vijfentwintig. Wie het leuk vindt om zich bij ons aan te sluiten, is dan ook nog steeds welkom. We staan overigens los van Excelsior Maassluis maar mogen wel de velden, kleedruimte en douchegelegenheid gebruiken. Daar betalen we een klein bedrag per jaar voor. In ruil daarvoor krijgen we dan een pasje, waarmee we gratis de thuiswedstrijden van Excelsior Maassluis mogen bezoeken.”

Niet koppen

Bij Walking Football, wordt, de naam zegt het al, niet gerend maar gelopen of snel gewandeld. Bij een wedstrijd wordt vijf tegen vijf gespeeld op een vierde van een voetbalveld en zijn de doelen iets kleiner. Van der Worp: “Verder mag de bal niet hoger komen dan je heup, mag je niet koppen en ook geen lichamelijk contact hebben met andere spelers. Hoewel het misschien wat statisch overkomt allemaal, bewegen we veel. Sterker nog, we staan geen moment stil en een beetje tactiek komt er ook wel bij kijken. We spelen geen competitie, enkel toernooitjes. De gezelligheid staat bij ons voorop. Er wordt dan ook altijd veel gelachen. Maar ook vinden we verbinden en verbroederen belangrijk.”

Heel bijzondere dag

Het Walking Football Old Stars-toernooi is het eerste toernooi dat deze club organiseert. Eigenlijk was het de bedoeling dat dit twee jaar geleden al zou gebeuren maar de Coronapandemie gooide roet in het eten. Ongeveer tien clubs doen mee, aldus Van der Worp. Deelnemers komen uit de regio maar ook van verder. Zoals Sparta, Feijenoord, FC Utrecht. Van der Worp: “De Dag van het Hart is uiteraard een heel bijzondere dag. Drie jaar geleden heb ik trouwens zelf een openhartoperatie ondergaan. Toen dacht ik: ik zou misschien wel iets terug willen doen voor de Erasmus MC Thorax Foundation. Navraag leerde dat ze het toernooi een heel leuk initiatief vonden.” Van der Worp benadrukt dat iedereen van harte is uitgenodigd om te komen kijken. “De toegang is gratis en alle donaties gaan dus naar de Thorax Foundation. Hoewel het eigenlijk niet uitmaakt wie eerste, tweede of derde wordt, wil je, als je aan een dergelijk toernooi meedoet, eigenlijk toch wel winnen. En dat is ook wel weer leuk!”