Jaap Kroonenburg heeft het draaginsigne in goud met briljant in ontvangst genomen.
Jaap Kroonenburg heeft het draaginsigne in goud met briljant in ontvangst genomen. (Foto: PR)

Jaap Kroonenburg 50 jaar organist in Maassluis

Algemeen

Jaap Kroonenburg is dit jaar al 50 jaar actief als organist in de Groote Kerk. En dat is niet de enige mijlpaal: in totaal is hij nu 60 jaar kerkorganist. Dat wilde de kerkgemeenschap niet zomaar voorbij laten gaan. Het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente te Maassluis heeft hem daarom de hoogste onderscheiding binnen de Protestantse Kerk toegekend: het draaginsigne in goud met briljant.

Jaap Kroonenburg wist zelf van niets en werd na afloop van zijn concert compleet verrast. Het orgelconcert, de jaarlijkse ‘hommage aan Feike Asma’, toonde wel aan dat Kroonenburg ‘zijn’ instrument na al die jaren door en door kent en nog altijd vol passie muziek maakt. Muziekstukken van J.S. Bach, Franz Liszt, Alexandre Guilmant en Feike Asma kwamen voorbij. Na afloop van het concert kwam een nietsvermoedende Kroonenburg naar beneden en werd vervolgens toegesproken door Ko Heijboer, die hem namens het college van kerkrentmeesters de versierselen en de bijbehorende oorkonde overhandigde. Jaap Kroonenburg sprak zijn dankbaarheid uit voor het kunnen bespelen van dit prachtige instrument, het Garrels-orgel uit 1732.

In 1972 werd Jaap Kroonenburg tweede organist in de Groote Kerk te Maassluis naast Feike Asma. Na het overlijden van Asma in 1984 werd hij benoemd tot de vaste bespeler van het Garrels-orgel. Eerder was hij als organist werkzaam in de gemeenten Sint Pancras en Heiloo. Jaap Kroonenburg studeerde Technische Natuurkunde in Delft en heeft als leraar wis- en natuurkunde voor de klas gestaan. In 1981 behaalde hij aan het Rotterdams Conservatorium het Solistendiploma orgel onder leiding van docent André Verwoerd. Naast het spelen van kerkdiensten is hij de stuwende kracht achter tal van activiteiten van de orgelcommissie, zoals de jaarlijkse concertserie. Van zijn spel verschenen diverse cd’s, waarvan de opbrengst bestemd is voor het onderhoud van het Garrels-orgel.

Afbeelding
Forze Hydrogen Racing bezoekt Revius Lyceum Algemeen 25 nov, 10:48
Afbeelding
Aan de slag kunnen als scenarioschrijver is zijn grootste wens Algemeen 24 nov, 08:48
Afbeelding
Workshop over normen en waarden smaakt naar meer Algemeen 24 nov, 07:49
Afbeelding
ChristenUnie: gemeente moet scherper begroten Politiek 24 nov, 06:52
Afbeelding
Kunsttentoonstelling ‘Maassluis en 150 jaar Nieuwe Waterweg’ Cultuur 23 nov, 15:59
Afbeelding
Happy met 3 jaar Van Hemert 2.0 Partnerbijdrage 23 nov, 14:37
Afbeelding
Opening expositie Arien Winkel Cultuur 22 nov, 14:43
Afbeelding
Drukbezochte opening tentoonstelling Schilderen aan het Scheur Cultuur 22 nov, 11:55
Afbeelding
Hollander wint open schaaktoernooi Sport 22 nov, 11:42
Afbeelding
Lionsclub zamelt in voor Voedselbank en staarpatiënten Algemeen 22 nov, 10:50
Afbeelding
Nieuwe kleedkamers en kantine c.k.c. Maassluis opgeleverd Sport 21 nov, 17:53
Afbeelding
Kerstconcert Urker Mannenkoor Hallelujah in Maassluis Cultuur 21 nov, 16:40
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.