Jaap Kroonenburg 50 jaar organist in Maassluis

Algemeen
Jaap Kroonenburg heeft het draaginsigne in goud met briljant in ontvangst genomen.
Jaap Kroonenburg heeft het draaginsigne in goud met briljant in ontvangst genomen. (Foto: PR)

Jaap Kroonenburg is dit jaar al 50 jaar actief als organist in de Groote Kerk. En dat is niet de enige mijlpaal: in totaal is hij nu 60 jaar kerkorganist. Dat wilde de kerkgemeenschap niet zomaar voorbij laten gaan. Het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente te Maassluis heeft hem daarom de hoogste onderscheiding binnen de Protestantse Kerk toegekend: het draaginsigne in goud met briljant.

Jaap Kroonenburg wist zelf van niets en werd na afloop van zijn concert compleet verrast. Het orgelconcert, de jaarlijkse ‘hommage aan Feike Asma’, toonde wel aan dat Kroonenburg ‘zijn’ instrument na al die jaren door en door kent en nog altijd vol passie muziek maakt. Muziekstukken van J.S. Bach, Franz Liszt, Alexandre Guilmant en Feike Asma kwamen voorbij. Na afloop van het concert kwam een nietsvermoedende Kroonenburg naar beneden en werd vervolgens toegesproken door Ko Heijboer, die hem namens het college van kerkrentmeesters de versierselen en de bijbehorende oorkonde overhandigde. Jaap Kroonenburg sprak zijn dankbaarheid uit voor het kunnen bespelen van dit prachtige instrument, het Garrels-orgel uit 1732.

In 1972 werd Jaap Kroonenburg tweede organist in de Groote Kerk te Maassluis naast Feike Asma. Na het overlijden van Asma in 1984 werd hij benoemd tot de vaste bespeler van het Garrels-orgel. Eerder was hij als organist werkzaam in de gemeenten Sint Pancras en Heiloo. Jaap Kroonenburg studeerde Technische Natuurkunde in Delft en heeft als leraar wis- en natuurkunde voor de klas gestaan. In 1981 behaalde hij aan het Rotterdams Conservatorium het Solistendiploma orgel onder leiding van docent André Verwoerd. Naast het spelen van kerkdiensten is hij de stuwende kracht achter tal van activiteiten van de orgelcommissie, zoals de jaarlijkse concertserie. Van zijn spel verschenen diverse cd’s, waarvan de opbrengst bestemd is voor het onderhoud van het Garrels-orgel.