College overlegt met COA over verlenging verblijf noodopvang

Algemeen
Afbeelding
(Foto: CW)

De gemeente overlegt momenteel met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) om de noodopvang in Maassluis op de Lady Anne opnieuw te verlengen. Het huidige contract loopt begin november af.

Chrit Wilshaus

Waarschijnlijk gaat het om een verlenging van een half jaar tot een jaar. Volgens burgemeester Edo Haan en wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) zijn de fractievoorzitters over het voornemen het schip, eigenlijk een dependance van het COA, langer in Maassluis te houden geïnformeerd. Wel moet de gemeenteraad een mogelijke verlenging nog goedkeuren. Dat het schip naar alle waarschijnlijk langer in de buitenhaven blijft liggen, kan voor niemand die het nieuws volgt als een verrassing komen. Op het schip bivakkeren momenteel 70 vluchtelingen. De meeste daarvan zijn afkomstig uit Syrië. Volgens de eerste burger blijft dat aantal ongeveer gelijk. “Heel af en toe gaat er wel eens iemand weg en komt er iemand bij.” Totnogtoe werd één persoon door het COA van het schip gehaald, aldus de burgemeester. Waarom is niet bekend. Daarnaast worden in Maassluis 120 Oekraïners opgevangen waarvan ongeveer 26 bij particulieren. Voor deze laatste groep ontheemden geldt een aparte regeling; zij worden niet gezien als vluchteling en hoeven zich daarom ook niet te melden bij het COA. Gezien de door de Russische president Poetin afgekondigde mobilisatie, denkt burgemeester Haan niet dat veel Oekraïners nog terug zullen gaan.

Alles

De wens onder de bewoners van de Lady Anne om te werken is heel groot, weet ook wethouder Kuiper. “Daarom zijn we momenteel met het UWV in gesprek om te kijken of deze mensen via Stroomopwaarts zouden mogen laten werken. Daarbij hebben we wel te maken met Rijksbeleid dat soms wrang uitpakt.” En de burgemeester voegt daaraan toe: “Het bureaucratische zit hem erin dat mensen zich moeten melden in Ter Apel en dat dit aan alle kanten vastloopt. En dan heb ik het nog maar even niet over de problemen bij de IND.” Volgens Kuiper doet Maassluis er alles aan om de wettelijk opgelegde taken zo goed mogelijk uit te voeren. “Die boot is ook hier omdat mensen op stoelen moesten slapen of soms nog erger. Daarom nemen wij onze verantwoordelijkheid. Dat kan niet gezegd worden van alle gemeenten.” 

“Als iedere gemeente, net als Maassluis zijn verantwoordelijkheid zou hebben genomen, waren de problemen volgens mij minder groot geweest”, vult de voorzitter van het college aan.

Onafhankelijkheidsdag

Volgens wethouder Kuiper raken de Oekraïners steeds meer geïntegreerd in de stad. “Dat zie ik ook met mijn eigen ogen. Maar ook leid ik dat af uit het feit dat de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag door Oekraïners en Nederlanders gezamenlijk is gevierd. Verder merken wij als gemeente heel veel warmte bij de bevolking als het gaat om de vluchtelingen die op het schip wonen. Zo geven mensen spullen, bijvoorbeeld kleren, of ondernemen vrijwilligers activiteiten met vluchtelingen. Zoals het maken van wandelingen om de Nederlandse taal te leren.” Burgemeester Haan: “De les die we van de opvang van vluchtelingen in 2015 hebben geleerd, is om het allemaal wat gestructureerder aan te pakken. Reden waarom we ook een coördinator hebben aangesteld op het schip en in de Vliet.” Verder constateert Haan dat de bewoners van de Lady Anne zich goed gedragen. “Er is een buurtappgroep om zaken die niet goed gaan in te melden maar eigenlijk krijgen wij helemaal geen negatieve signalen. En dat zien we terug in die app want die wordt helemaal niet gebruikt.”

Vervangende tijdelijke woonruimte

De huisvesting van de Oekraïners in de Vliet, maar ook van Nederlanders met een anti-kraakcontract, is tijdelijk. In ieder geval zolang het juridische traject bij de Raad van State over het bouwplan Vlietlocatie nog gaande is. Ondertussen zoekt de gemeente wel naar vervangende tijdelijke woonruimte voor de Oekraïners. Die lijkt gevonden te zijn nabij het Reviuslyceum. Ook daar gaat het om flats die op termijn gesloopt zullen worden. Maar ook flexwoningen in Sluispolder-West zouden voor tijdelijke huisvesting in aanmerking komen.