Raadswerk blijft Hans de Bruin trekken

Algemeen
Hans de Bruin voelt zich als volksvertegenwoordiger nog steeds als een vis in het water.
Hans de Bruin voelt zich als volksvertegenwoordiger nog steeds als een vis in het water. (Foto: CW)

Als hij voor het eerst raadslid wordt voor de PvdA, ongeveer vijfendertig jaar geleden, zegt hij: “De gemiddelde lengte gaat omhoog en de gemiddelde leeftijd omlaag.” Ook nu nog zie je Hans de Bruin, twee meter en nog wat, niet zo gemakkelijk over het hoofd. Zelfs niet als hij zit.

Chrit Wilshaus

Vier periodes is De Bruin raadslid. Vanaf 2018 is hij steunraadslid voor de PvdA. “De eerste twee raadsperiodes kwam ik als vervanger van een ander raadslid in de gemeenteraad en vanaf de derde en vierde keer zat ik er vanaf begin in.” De Bruin omschrijft zichzelf als de Heintje Davids van de Maassluise raad. “Want iedere keer, en dat gebeurde een paar keer, als ik afscheid had genomen, kwam ik toch weer terug!” Deze raadsperiode wil hij zich weer inzetten als steunraadslid. Miste hij het raadswerk? “Ja, en daarom heb ik besloten me nog eens vier jaar voor Maassluis in te willen zetten”, vertelt De Bruin die ook voorzitter is geweest van zijn partij. Maar ook gedurende elf jaar van de Furieade. Ook is De Bruin lid geweest van de bezwaarschriftencommissie.

Wmo huishoudelijke hulp

Als volksvertegenwoordiger is De Bruin gespecialiseerd in het sociaal domein. En dan vooral in de Participatiewet en de Wmo. Ook beroepsmatig weet hij daar het nodige van af. Is dat altijd in zijn voordeel? “Veel weten, kan ook een nadeel zijn”, glimlacht De Bruin om daaraantoe te voegen: “Soms moet ik wel eens op mijn tong bijten. Ook moet je zaken soms in groter verband zien om er iets van te kunnen vinden.” Bij sommige regelingen plaatst hij vraagtekens. Bijvoorbeeld bij de huishoudelijke hulp die wordt vergoed wordt vanuit de Wmo. “Waarom moeten gemeenten de kosten daarvan dragen als mensen dat gezien hun inkomen makkelijk zelf kunnen betalen.” De Bruin ergert zich vooral aan burgers die hun huishoudelijke hulp altijd zwart hebben betaald en er nu achter komen dat Wmo-huishoudelijke hulp met 19 euro per maand nog goedkoper is. “Terwijl dan ook nog eens alles voor je wordt geregeld. Volgens mij moet de zorg gaan naar de mensen die het echt nodig hebben. Wat dat betreft, is er politiek nog veel werk te verzetten. Bijvoorbeeld ook op het gebied van allerlei regelingen; het is goed die eens tegen het licht te houden. Want heel vaak werken regelingen juist niet stimulerend maar juist demotiverend. Ik wil me best inzetten te kijken wat we daar als gemeente aan zouden kunnen doen.”

Verbonden blijven

Contact onderhouden met inwoners en wat hen bezighoudt, vindt De Bruin ook erg belangrijk. “Je moet je voelsprieten goed hun werk laten doen in de samenleving. Dat is de hoofdreden dat wij als PvdA Maassluis regelmatig de wijken in gaan. Je hoort dan veel. Belangrijk is ook om als politiek verbonden te blijven met de mensen.” Voor de Bruin geldt dat het algemeen belang altijd in de gaten gehouden moet worden. “Vaak hebben we met het NIMBY-effect te maken, niet-in-mijn-achtertuin. Vooral als burgers ervan overtuigd zijn dat hun belangen worden geschaad.” Tot slot: is zijn optreden als raadslid veranderd? “In die zin dat ik minder snel zal reageren op andere raadsleden dan toen ik begon maar verder durf ik wel van mezelf te zeggen dat ik nog steeds bevlogen ben.”