Voorinschrijving jubileumboek HVM

Algemeen
Adri P. van Vliet schreef een uitgebreide biografie over de stichter van Maassluis.
Adri P. van Vliet schreef een uitgebreide biografie over de stichter van Maassluis. (Foto: HVM)

Op 29 maart 2023 bestaat de Historische Vereniging Maassluis (HVM) precies 40 jaar. Om dit te vieren geeft de HVM onder andere twee heel speciale boeken uit. De voorintekening tegen sterk gereduceerde prijs is mogelijk tot 1 februari 2023.

Biografie van Johannes Fenacolius

Adri P. van Vliet schreef een uitgebreide biografie over de stichter van Maassluis, die ook bouwheer was van de Groote Kerk, weldoener en wetenschapper. Van 1608 tot zijn overlijden in 1645 was Fenacolius dominee in Maassluis. Hij regelde zaken op het kerkelijke, bestuurlijke en economische vlak. Hij creëerde een sociaal vangnet voor het thuisfront van de vissers, zorgde voor de bouw van de Groote Kerk en richtte het College van de Kleine Visserij op. Tussen al zijn taken door vertaalde hij ook nog eens zes oude klassieke schrijvers en schreef zelf boeken. Deze biografie schetst een getrouw beeld van het 17e-eeuwse Maassluis en doet recht aan een man die bijna 40 jaar lang ongelooflijk veel heeft betekend voor Maassluis.

Transcriptie Eerste Resolutieboek

Geb van Doornik maakte een transcriptie van het eerste Resolutieboek van de Maassluise kerk. Vanaf de bouw van de Kleine Kerk in 1598 zijn de besluiten van de kerkenraad nauwkeurig bijgehouden, onder anderen door ds. Fenacolius. Voor zijn biografie is veelvuldig gebruik gemaakt van deze aantekeningen. Het handschrift is volledig getranscribeerd en dat betekent dat in leesbare vorm het hele Maassluise leven uit de 17e eeuw voorbij komt. Naast theologische conflicten en klinkende ruzies tussen predikanten komen allerlei andere onderwerpen als aanvaringen met de ambachtsheer, schoolzaken, visserijkwesties, burenruzies, dronkenschap en overspel aan de orde.

Belangstelling? Stuur een mail naar jubileumboeken@histvermaassluis.nl. Op de website www.histvermaassluis.nl vindt u bij de nieuwsberichten meer informatie.