Syrische linzensoep valt in de smaak

Algemeen
Maandagmiddag konden bezoekers van de Hooftzaak genieten van de door de Syrische kok Adnan bedachte Syrische linzensoep die hij samen met de andere koks van dit wijkcentrum bereidde. Onder de gasten waren ook de wethouders Kuiper en Bronsveld.
Maandagmiddag konden bezoekers van de Hooftzaak genieten van de door de Syrische kok Adnan bedachte Syrische linzensoep die hij samen met de andere koks van dit wijkcentrum bereidde. Onder de gasten waren ook de wethouders Kuiper en Bronsveld. (Foto: CW)

In het kader van de Maand van de Ontmoeting, deze hele maand oktober, bereidde de Syrische kok Adnan samen met ander koks van de Hooftzaak Syrische linzensoep. Afgelopen maandag serveerden de wethouders Sjoerd Kuiper (PvdA) en Corine Bronsveld (CDA) de soep aan gasten in voornoemd buurtcentrum.

Chrit Wilshaus

De soep is een verwijzing naar het verhaal van de steensoep. Daarin besluit een man omdat hij niks te eten heeft dan maar steensoep te maken: een steen in een pan met kokend water. Maar omdat het nog niet smaakt, vraagt hij om zich heen of mensen misschien nog ingrediënten hebben om erin te doen. En dat levert uiteindelijk een smakelijke pan soep op waar iedereen van kan eten. En dat is volgens wethouder Kuiper een hele mooie metafoor voor hoe mensen in Maassluis met elkaar omgaan en elkaar helpen. “Want doordat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, kunnen we iets bereiken.” Volgens de portefeuillehouder is het fantastisch om te zien hoeveel er allemaal gebeurt voor de vluchtelingen die in Maassluis verblijven. Zoals de taalmaatjes die helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Ook heeft Maassluis volgens hem zijn beste beentje voorgezet om de vluchtelingen op een goede manier welkom te heten. En dat geldt zeker ook voor de Oekraïners die in de Vliet wonen. “En hoe kun je elkaar nu beter een steuntje in de rug geven en een hart onder de riem steken dan door met elkaar gezellige dingen te doen. Zoals het eten van de fantastische soep van Adnan!” Die werd daarna door Kuiper voor zijn soep bedankt en kreeg vervolgens een welverdiend applaus.

Kletspot

Na het nuttigen van de volgens wethouder Bronsveld “heerlijke soep”, zei zij te hopen dat veel Maassluizers naar de andere activiteiten komen die deze Maand van de Ontmoeting nog worden georganiseerd. Voor sommige mensen is het moeilijk ergens naartoe te gaan, wist Bronsveld. “Daarom wordt dat deze maand wat makkelijker gemaakt. Ik wil al die lieve mensen die iets voor anderen organiseren dan ook heel erg bedanken. Soms is het best lastig een gesprek te starten met iemand maar ook daaraan is gedacht in de vorm van de kletspot, die her en der in de stad komt te staan. Het idee is dan om daar een kaartje uit te pakken en met elkaar in gesprek te gaan.” De eerste kletspot werd overhandigd aan Patricia van Lingen van de Hooftzaak die afgelopen maandag Sara zag. “Ik hoop dat er heel veel gekletst gaat worden”, besloot wethouder Bronsveld haar bijdrage.

De Syrische linzensoep is ook verkrijgbaar bij Restaurant de Ridderhof, Monsieur Paul, Grand Café het Hoofd en Kevins Grand Café & Restaurant. Een euro van de prijs van de soep gaat naar het activiteitenbudget van de Lady Anne.