Furieade nog steeds in trek bij groot publiek

Algemeen
Zaterdagavond trad onder meer Samantha Steenwijk op bij de Furieade.
Zaterdagavond trad onder meer Samantha Steenwijk op bij de Furieade. (Foto: Peter Farla)

“Toen ik thuis zat, dacht ik: het is slecht weer, moet ik daar wel heen? Maar nu ik er ben heb ik zeker geen spijt dat ik toch gekomen ben; het is, met al die mensen op de been, weer erg gezellig. Ook valt er als vanouds veel te beleven. Eerlijk gezegd heb ik dat de afgelopen jaren eigenlijk wel gemist, ja.”

Chrit Wilshaus

Meer bezoekers aan de Furieade-zaterdag antwoordden ongeveer op die manier op de vraag of ze de Furieade hadden gemist. Zo ook een man in de lange rij bij het door Euro Products gesponsorde reuzenrad. Over de vraag wat hij het meest gemist heeft, hoeft hij niet lang na te denken: “De kermis”, zegt hij gelijk spontaan. Gezien de vele bezoekers die deze eerste Furieade-editie na corona trok, kan zeker worden geconstateerd dat de behoefte aan een dergelijk evenement weer groot was.

Flyboard Showteam

De Furieade begon vorige week woensdagmiddag met een seniorenmiddag in de Immanuelkerk. De dag daarna was het mogelijk om met verschillende vaartochten mee te gaan. En ‘s avonds voeren de Zeilende Westlanders en plezierjachten de Noordvliet binnen. Vorige week vrijdag arriveerden de andere schepen in de binnenhaven en was er ‘s avonds een groot muziekfeest. Eveneens opende de kermis haar ‘deuren’, was het reuzenrad voor het eerst toegankelijk en werd een avondbraderie gehouden. De opening van de 41e Furieade vond vrijdagavond rond 19.15 uur plaats. Onder begeleiding van de Furietoeters en met een spectaculaire show door het Flyboard Showteam kwam de naamgever van het stadspromotiefeest de haven binnenvaren. Hoewel het vrijdagavond niet droog bleef, trok het publiek zich daar weinig van aan. Bijvoorbeeld niet bij de lampionnenoptocht die ook deze keer weer veel vooral jonge deelnemers trok. En verder was er het door Van Kortenhoef gesponsorde vuurwerkspektakel dat diezelfde avond plaatsvond.

Piet Hein

Zaterdag, de drukste Furieadedag was gekenmerkt door een vol programma. Zo waren er op het podium op het Schanseiland de hele dag en avond allerlei muziekoptredens. En op de braderie stonden naast de stands van ondernemers die hun waren vaak tegen een speciale prijs aan de man of vrouw brachten ook de nodige vrijwilligersorganisaties om informatie te geven over hun vereniging. En wie dat leuk vond, kon ook de nodige schepen bezichtigen. Zoals het voormalige jacht Piet Hein, het voormalige jacht van prins Bernhard en prinses Juliana. Maar ook op zondag waren er de nodige activiteiten; zoals een kindercircusschool op het Schanseiland en er waren ook weer diverse optredens. Al met al kan het nieuwe bestuur van de Furieade, voor wie dit de eerste Furieade was, terugkijken op een geslaagd evenement.