Dringende oproep geweld tegen vrouwen te stoppen

Algemeen
Burgemeester Edo Haan en Barbara Teuben, president Soroptimisten Club Beneden Maas vragen met het hijsen van de Orange the Worldvlag aandacht om geweld tegen vrouwen te stoppen.
Burgemeester Edo Haan en Barbara Teuben, president Soroptimisten Club Beneden Maas vragen met het hijsen van de Orange the Worldvlag aandacht om geweld tegen vrouwen te stoppen. (Foto: CW)

Met het hijsen van de Orange the Worldvlag door burgemeester Edo Haan en Barbara Teuben, president Soroptimisten Club Beneden Maas, op donderdag 24 november, roept deze organisatie op om geweld tegen vrouwen te stoppen. 

Chrit Wilshaus

Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen, in totaal 45 procent, wel eens met geweld te maken, aldus Teuben. “Dat kan fysiek, psychisch of seksueel zijn.” Dat het percentage in Nederland hoger ligt dan elders, zou volgens haar kunnen komen omdat geweld tegen vrouwen in ons land meer wordt gemeld. “Dat is dan misschien een positieve kant van al onze acties. Maar helaas is het wel een heel hoog percentage. Jaarlijks worden acht vrouwen door een man vermoord.” Geweld tegen vrouwen komt onder alle lagen van de bevolking voor, benadrukt de Soroptimisten president.

Gebiedsverbod

Burgemeester Haan vindt het zorgelijk dat het aantal huisverboden wat hij oplegt bij huiselijk geweld ten opzichte van vorige jaar verdubbelde. “Ik heb wel het beeld dat het post-corona is. Dat spanningen gedurende lange tijd zijn opgelopen en dat mensen die het toch al niet meer gezellig met elkaar hadden te lang gedwongen bij elkaar moeten zitten. Ook zorgen financiële problemen voor spanningen.” Het slaan van vrouwen waar kinderen bij zijn, noemt Haan heftig. “Als dat het geval is, leg ik altijd een gebiedsverbod op. In eerste instantie voor tien dagen.” Een dergelijk verbod, waarbij een dader niet meer naar huis mag, kan verlengd worden tot maximaal 28 dagen. Bijvoorbeeld als er in die eerste tien dagen geen gesprek is geweest met Veilig Thuis. De burgemeester opnieuw: “Heel af en toe zit er wel eens iemand tussen die zijn ex een loer wil draaien, maar dat zijn uitzonderingen. Ik blijf het belangrijk vinden dat huiselijk geweld wordt gemeld.”

Drempel

Met vooral voorlichting en bewustwording hopen de Soroptimisten het gewelddadige tij tegen meisjes en vrouwen te keren, aldus Teuben. “Daarnaast voeren we ook acties maar die zijn meer gericht op het bijeenbrengen van geld, zodat we projecten kunnen steunen. Het is belangrijk om met elkaar de dialoog aan te gaan. Dat we duidelijk maken dat als vrouwen lastig worden gevallen ze dat kunnen melden.” Schaamte of financiële afhankelijkheid kunnen door vrouwen als een drempel worden ervaren om melding te doen van huiselijk geweld, weet Teuben. “Maar het is ontzettend belangrijk om toch over die drempel heen te stappen en te zeggen: ik word mishandeld. Vandaar ook ons motto dit jaar: ik ben #medestander, jij ook? Daarbij richten we ons met name op jongens en mannen. Ook in de hoop dat zij elkaar aanspreken op wangedrag richting vrouwen.” De gemeente stelt veel te doen om vrouwen die het slachtoffer van (huiselijk) geweld worden te helpen.

Film Belaagd

In het kader van Orange the World wordt komende woensdagavond (30 november) van 19.00 tot 22.00 uur in samenwerking met Veilig Thuis in Theater Koningshof een bijeenkomst georganiseerd voor professionals en ander belangstellenden. Daarbij wordt de film Belaagd vertoond, een documentaire waarin drie vrouwen vertellen over wat hen overkwam. Het is voor het eerst dat de docu, die later ook door de NPO wordt uitgezonden, te zien is.

Beneden Maas

Soroptimisten Club Beneden Maas is actief in Maassluis, Maasland, Vlaardingen en Schiedam. Soroptimist International telt volgens Wikipedia 90.000 leden. Die zijn verdeeld over ruim 3000 clubs in 122 landen. Verder heeft de organisatie die zich inzet voor de verbetering van de levens en de positie van meisjes en vrouwen, een vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Teuben: “Die wordt gevoed door al die clubs wereldwijd.”