Lichtjesavond op de begraafplaatsen in Maassluis

Algemeen
Beide begraafplaatsen zijn zoals gebruikelijk mooi verlicht.
Beide begraafplaatsen zijn zoals gebruikelijk mooi verlicht. (Foto: PR)

Op de twee begraafplaatsen in Maassluis is op donderdag 15 december de jaarlijkse lichtjesavond. Het thema is ‘Samen verbonden in troost en herinnering’.

De Nieuwe Begraafplaats aan de Hooge Zeedijk en de Algemene Begraafplaats aan de Willem de Zwijgerstraat zijn op 15 december voor iedereen open tot 21.00 uur. Beide begraafplaatsen zijn zoals gebruikelijk mooi verlicht; zodat bezoekers in een intieme, ingetogen sfeer hun weg kunnen vinden. Voor hen die gecremeerd, verstrooid of elders begraven zijn, is de gedenkboom verlicht.

Herdenkingsdienst

Op de Nieuwe Begraafplaats vindt in de aula een herdenkingsdienst voor genodigden plaats. Met burgemeester Edo Haan, medewerkers en een muzikale gast delen zij die avond woorden van troost. Ook worden de namen getoond van alle in 2022 overleden dierbaren. De dienst duurt tot ongeveer 20.00 uur. Vanwege de beperkte ruimte in de aula kan helaas niet iedereen de herdenkingsdienst bijwonen. De dienst is daarom ook online te volgen via https://start.memoriam.tv. Vul op de webpagina de code J3SA-6E28 in.

Napraten

Na de dienst is de aula open om na te praten. Ook in het rouwcentrum naast de oude begraafplaats is gelegenheid om na te praten met een kop koffie of thee. Rond 20.20 uur legt de burgemeester een bloem in een hart dat aan het begin van de oude begraafplaats staat.

Troost en herinnering

Lichtjesavond is er om persoonlijke verliezen met elkaar te delen en troost te vinden. Samen herinneringen ophalen en luisteren naar elkaars verhalen, persoonlijke gedichten en livemuziek kunnen het verdriet om de lege plek die iemand achterlaat verzachten.