Meerdere warme huiskamers in de stad voor inwoners in de kou

Algemeen
Wethouder Corine Bronsveld is blij dat het stadhuis tijdens openingstijden ook een warme huiskamer kan aanbieden voor wie daar behoefte aan heeft.
Wethouder Corine Bronsveld is blij dat het stadhuis tijdens openingstijden ook een warme huiskamer kan aanbieden voor wie daar behoefte aan heeft. (Foto: CW)

Verschillende organisaties in de stad bieden een warme huiskamer aan voor inwoners die hun verwarming vanwege de gestegen energiekosten noodgedwongen lager moeten zetten. Het Leger des Heils was de eerste die (sinds 1 november) voor wie daar behoefte aan heeft een warme huiskamer aanbiedt.

Chrit Wilshaus

Een goed voorbeeld vond de PvdA-fractie bij de eind vorige maand gehouden Begrotingsraad en kwam met een motie om ook het werkcafé in het stadhuis de functie van warme huiskamer te geven. “Maar op dat moment dachten ambtenaren al na over de vraag wat de gemeente zou kunnen betekenen voor onze Maassluizers en of een warme huiskamer in het werkcafé tijdens de openingsuren van het stadhuis wellicht een optie was”, vertelt wethouder Bronsveld (CDA) afgelopen dinsdagmiddag in het werkcafé. “De toezegging van ons als college om met dit idee aan de slag te gaan, was voor de PvdA de reden om de motie in trekken. Op deze plek komen meerdere functies samen. Want dit is zowel de kantine voor medewerkers van de gemeente maar ook een ontmoetingsplek. En niet alleen voor ambtenaren maar bijvoorbeeld ook voor vrijwilligers die elkaar willen spreken.”

Intens verdrietig

“Ik weet dat er gebruik van wordt gemaakt want gisteren sprak ik een mevrouw die even kwam kijken en die het heel leuk vond”, gaat wethouder Bronsveld verder. “Later is ze trouwens nog teruggekomen om kruidnootjes te brengen. Ook de reacties van medewerkers zijn heel positief dat we dit als gemeente zijn gaan doen. Tegelijkertijd is de aanleiding waarom we dit doen uiteraard intens verdrietig, namelijk dat je je energierekening alleen nog met moeite of zelfs helemaal niet meer kunt betalen en daardoor noodgedwongen in de kou moet zitten.” Bronsveld benadrukt dat mensen altijd om hulp kunnen aankloppen bij de gemeente. “Zo kunnen we tips geven over de mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Verder kunnen we informatie geven over inkomensondersteuning. Mensen kunnen daarvoor bij Stroomopwaarts en het wijkteam hun licht opsteken. Verder wil ik graag benadrukken dat wij als gemeente niet de enige organisatie zijn die een warme huiskamer bieden. Ook de bibliotheek, de Hooftzaak en het Leger des Heils doen dat.”

Beetje verlichting bieden

Eric Heerlien, korpsofficier, zeg maar voorganger, van het Leger des Heils in Maassluis vertelt dat wie dat wil iedere werkdag tussen 11:00 en 15:00 uur naar de warme huiskamer van het Leger kan komen voor een kopje koffie of thee. Maar ook voor een gesprek. “Op maandag waren we altijd al open voor de koffiecorner.” De aanloop wisselt volgens Heerlien maar gemiddeld komen er toch zo’n tien bezoekers per dag. “Voorheen waren we overigens dicht op dinsdag, woensdag en donderdag. Aan de energiecrisis kunnen we als Leger des Heils niets veranderen, wel kunnen we een beetje verlichting bieden. Ook kunnen bezoekers televisiekijken als ze dat willen, bijvoorbeeld naar het voetballen, of een spelletje kijken. Maar scholieren kunnen hier ook warm hun huiswerk komen maken. En laatst sprak ik nog een jongeman die mij vertelde thuis te werken maar vertelde net zo goed hier met zijn laptop te kunnen zitten. Wat ons betreft, is iedereen welkom!”