Franka van der Salm wint brons bij Open Belgische Kampioenschappen

Franka draaide een uitstekend toernooi.
Franka draaide een uitstekend toernooi. (Foto: PR)

Afgelopen weekend waren veel Mahorokan judoka’s op verschillende plaatsen actief op de judomatten. In het Belgische Herstal kwam Franka van der Salm uit bij de sterk bezette Open Belgische Kampioenschappen.

Franka draaide een uitstekend toernooi waarbij ze maar liefst 6 partijen wist te winnen. Met gevarieerde technieken versloeg ze alle buitenlandse concurrentes. Alleen in de kwartfinale viel een discutabele beslissing tegen haar Franse tegenstandster in haar nadeel uit.
In haar laatste partij scoorde Franka met een prachtige binnenwaartse beenworp een ippon en pakte daarmee het brons in haar klasse.

Judoka’s naar NK -18 jaar
Zaterdags werden in Dordrecht de Districtskampioenschappen voor judoka’s tot 18 jaar afgewerkt. Hierbij plaatsen de beste 4 judoka’s per gewichtsklasse zich voor het NK. Sem de Haan werd oppermachtig Zuid Hollands kampioen in de klasse -90 kg. Sam Goldsmith pakte het zilver in de klasse -50 kg. Emirhan Akdemir werd eveneens 2e in de klasse -60 kg. Quinty van Berk (-52 kg) en Joeri Nakken wisten zich dankzij hun bronzen medailles ook te plaatsen voor deelname aan het NK op zaterdag 11 februari.

Grand Prix Portugal
Margit de Voogd kwam dit weekend uit bij de Grand Prix in het Portugese Almada. Aan dit Wold tour toernooi deden maar liefst 81 landen mee. Na een vrijloting won Margit in de 2e ronde van Batsuuri uit Mongolie, daarna versloeg ze de sterke Britse Petersen binnen 17 seconden. In de kwartfinale moest ze na 9 minuten in de Golden score toch haar meerdere erkennen in de Zweedse Eriksson. In de herkansingen was een mislukte aanval het enige waardoor de Hongaarse Gercsak de winst toebedeeld kreeg en Margit op een toch verdienstelijke 7e plaats bleef steken.

Obi competitie
Zondag vonden in de vaste dojo van Mahorokan de Obi competitie plaats. Maar liefst 150 kinderen kwamen naar Maassluis om mee te doen aan deze beginnerscompetitie. Er werd onder grote belangstelling enorm goed gestreden om hun pas geleerde technieken toe te passen. Vele judoka’s kregen weer een fraaie Obi standaard of een nieuwe kleur band voor hun pop. Bjarne van Genugten en Noah LaGraauw wisten zelfs hun zwarte bandje te behalen. Volgende Obi ronde is op zondag 16 april.

De herenploeg streed op zaterdag en zondag in de Belgische grensplaats Vise met de Europese subtop voor een podiumplek. Helaas wist geen Mahorokan judoka door te dringen tot het finaleblok.