Boek over de Maassluise visserij

Algemeen
Voor Maassluis was tot ruim een eeuw geleden de visvangst op zee de belangrijkste bestaansfactor.
Voor Maassluis was tot ruim een eeuw geleden de visvangst op zee de belangrijkste bestaansfactor. (Foto: PR)

Onlangs verscheen ‘Hoop en Zorg’, een boek over de geschiedenis van de Maassluise visserij tussen 1814 en 1965. In dit boek -dat te zien is als een handig naslagwerk, waarin al de door hem getraceerde gegevens zijn verwerkt- richt Joep Zonne zich op de vissersvaartuigen – en daarmee op de haringvisserij – van Maassluis in de 19e en eerste helft van de 20e eeuw. Hij maakte uitvoerig gebruik van bronnen in de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam.

Voor Maassluis was tot ruim een eeuw geleden de visvangst op zee de belangrijkste bestaansfactor. Tot 1917 lagen er in de haven meer dan honderd loggers, waaronder veel stoomloggers. Daarna verdween de vissersvloot heel snel. Er zijn van ons mooie stadje in dit boek vanaf 1814 maar liefst 724 vaartuigen beschreven. Waarbij niet alleen de technische gegevens, de historie van deze vaartuigen, maar ook de eigenaren en schippers zijn beschreven. Gesteld kan worden dat die eigenaren en schippers vrijwel allen uit Maassluis afkomstig zijn. Tevens is de Duitse periode van de reder Hub. Dirkzwager uit Maassluis en diens schippers beschreven, die vanaf 1895 tot 1911 hun geluk beproefden te Embden in Duitsland. Waarbij ook per jaar al de namen van die schippers genoemd zijn. En als bijzonderheid kan gesteld worden dat maar liefst 202 riviervissersvaartuigen zijn beschreven, waarvan ook alle schippers/eigenaren uit Maassluis afkomstig zijn. Het boek is voorzien van een toelichting op de neergang van de visserij in Maassluis door stadgenoot drs. Adri P. van Vliet. 

Op woensdag 15 februari komt Joep Zonne naar Boekhandel Het Keizerrijk in Maassluis. Hij zal vertellen over dit boek en zijn onderzoek. Het programma start om 19:30 uur.  Inloop vanaf 19:00 uur. Locatie: Noordvliet-NZ 27 zw - in Maassluis. Entree: gratis incl. koffie/thee. Aanmelden verplicht. in verband met beperkt aantal plaatsen! Aanmelden: info@hetkeizerrijk.nl of via tel: (010) 592 32 98.