Carry en Martijn zoeken opvolging voor hun Kaaswinkeltje

Algemeen
Carry en Martijn Opbroek stonden samen 22 jaar achter de kassa in hun Kaaswinkeltje in de Nieuwstraat en zijn nu op zoek naar een opvolger omdat ze iets anders willen gaan doen.
Carry en Martijn Opbroek stonden samen 22 jaar achter de kassa in hun Kaaswinkeltje in de Nieuwstraat en zijn nu op zoek naar een opvolger omdat ze iets anders willen gaan doen. (Foto: CW)

Carry en Martijn Opbroek van het Kaaswinkeltje in de Nieuwstraat zijn op zoek naar opvolging. Na de speciaalzaak ruim 22 jaar samen te hebben bestierd, vinden ze het tijd geworden om iets anders te gaan doen.

Chrit Wilshaus

Het pand waar het Kaaswinkeltje in is gevestigd werd in 1898 aangekocht om zuivelproducten in te gaan verkopen, weet Martijn. “Dit is dus al 125 jaar een kaaswinkel.” Anno 2023 zijn er honderden kaassoorten te koop. Daaronder 300 tot 400 buitenlandse kazen en zeker honderd Hollandse. “Maar de hoofdmoot is toch wel de gewone Hollandse kaas en dan uiteraard de beste kwaliteit die er verkrijgbaar is. Maar daarnaast verkopen we ook patésalades, noten, bier, wijn en port”, aldus Carry. En Martijn vult aan: “Kwaliteit en service staat bij ons hoog in het vaandel; onze klanten komen voor kwaliteit, dat is overduidelijk.”

Ingebakken
Die klanten komen trouwens uit de hele regio. Carry denkt dat 80 procent van de vaste klanten al jaren in de winkel komt. “Het zijn vaak de mensen die hun vast rondje slager-bakker- groenteboer maken en ook bij ons komen; dat zit hier in Maassluis echt nog wel ingebakken.” Volgens Martijn komen er nog steeds nieuwe kaassoorten op de markt. “Zo zijn we overgegaan op vegetarische stremsel, dat is echt van deze tijd. Maar ook kun je bij ons biologische en geitenkaas vinden.”

Kriebelen
Carry en Martijn benadrukken dat ze op zoek zijn naar opvolging maar niet op de schopstoel te zitten en ook niet weten hoelang het duurt voordat iemand zich meldt. Carry: “Ik heb altijd behoefte gehad nog een keer een switch te maken en nu is eigenlijk het juiste moment. We zijn nog onder de 50. Om nog een beetje kans te maken op de arbeidsmarkt, moeten we nu onze bakens verzetten.” “Bovendien zijn we nu nog fit en alles gaan nog goed maar als we over vijf tot tien jaar willen stoppen is het misschien moeilijker”, stelt Martijn. Volgens Carry begon  het vorig jaar bij haar te kriebelen misschien iets te willen in de verpleging, waar ze ooit een HBO-opleiding voor afrondde. “We hebben de winkel helemaal vernieuwd en eigenlijk is dit het beste moment om een opvolger te zoeken.” Martijn zou hierna wel weer iets ‘in de voeding’ willen gaan doen. “Ik maak me daar verder geen zorgen over want overal zitten ze te springen om vakmensen. Ik ben trouwens eigenlijk chef-kok en heb vroeger hiernaast bij de Brasserie gewerkt.”

Het loopt als een tierelier
“Zo hebben we elkaar ook leren kennen”, verduidelijkt Carry. “Toen hij hier als kok kwam werken, werkte ik al vijf jaar als student bij de vorige eigenaar. We werden verliefd op elkaar en doen dit nu al 22 jaar samen met heel veel plezier en passie.” Volgens Carry en Martijn was het geen gemakkelijk besluit om iets anders te gaan doen. Carry: “Hier zit ons hele leven in, dat laat je niet zomaar los!” Bovendien moeten ze dan afscheid nemen van hun klanten wat ook niet eenvoudig zal zijn. Martijn: “We hopen natuurlijk wel dat dit een kaasspeciaalzaak blijft; er is ook eigenlijk geen aanleiding dat te veranderen want het loopt als een tierelier.” Carry: “Mensen verlangen ook naar het nostalgische. Zeker niet alleen ouderen; we zien hier steeds vaker jonge stellen komen. Ook waarschijnlijk omdat je hier alles kunt proeven. Dat is gewoon een feestje, vooral in het weekend.” Martijn: “Eigenlijk mag dit na al die jaren niet verdwijnen uit het Stadshart. Hier ligt zoveel geschiedenis en hier komen al zoveel generaties.” En Carry tot slot: We hebben in al die jaren een band met elkaar opgebouwd en dat maakt het echt bijzonder!”