Vijf jaar Oogcafé Westland

Algemeen
In het Oogcafé Westland komen al vijf jaar mensen met een visuele beperking uit  de hele regio bij elkaar om elkaar te ontmoeten en over onderwerpen te praten.
In het Oogcafé Westland komen al vijf jaar mensen met een visuele beperking uit de hele regio bij elkaar om elkaar te ontmoeten en over onderwerpen te praten. (Foto: )

Oogcafé Westland vierde vorige week woensdag in wijkcentrum Hof van Heden in Naaldwijk haar eerste lustrum. In een Oogcafé komen mensen met een (beginnende) oogaandoening samen om elkaar te ontmoeten.

Chrit Wilshaus

Maar ook om met elkaar te praten over voor de doelgroep relevante onderwerpen of om zich door een gastspreker te laten informeren over interessante onderwerpen voor mensen met een visuele beperking. Bijvoorbeeld hulpmiddelen. Elles Veenman uit Maassluis legt uit hoe ze op het idee kwam om te beginnen met Oogcafé Westland. “Dat was na mijn revalidatie bij Visio het Loo Erf (een revalidatiecentrum in Apeldoorn voor mensen die visueel gehandicapt zijn (geworden), red.) Het lotgenotencontact daar vond ik zo fijn dat ik dacht: dat kan thuis toch ook. Thuis, in Maassluis, kende ik Elvia Cloosterman, die ook visueel beperkt is en eveneens een aantal lotgenoten kende, die wel mee wilden doen. Zo zijn we vijf jaar geleden met zijn vijven begonnen. Iedere keer in een huiskamer bij iemand anders. Want we wilden ook kijken of het aansloeg. Toen er te veel mensen kwamen, zijn we naar het Hof van Heden in Naaldwijk gegaan.” De keuze voor Naaldwijk werd volgens Elles ingegeven door het feit dat Naaldwijk centraal gelegen is in het Westland en bijvoorbeeld ook goed bereikbaar is voor mensen uit Maassluis. Vrijwilligers aangesloten bij de Oogvereniging, de belangenorganisatie voor personen met een oogaandoening, organiseren door heel Nederland Oogcafés. “Maar in ons geval heeft de Oogvereniging zich bij ons aangesloten in plaats van andersom”, benadrukt Elles. Oogcafé Naaldwijk wordt iedere laatste woensdagochtend van de maand van 10:00 – 12:00 uur gehouden en trekt per keer ongeveer twintig deelnemers. Die dragen volgens Elles vaak ook goede ideeën aan voor onderwerpen om te behandelen. “Toen we een tijdje geleden de agenda gingen maken, heb ik gezegd dat iedereen dan wel de komende vijf jaar moet blijven komen, zoveel onderwerpen hebben we!”

Totaal onbekende wereld
Vorige week woensdag is er uiteraard gebak bij de koffie om het eerste lustrum te vieren.  Aan een tafeltje zit Henk (56) uit Maassluis. Hij komt nu een paar jaar naar Oogcafé Westland en hoort er voor het eerst van op de showdown, een sport voor onder andere mensen met een visuele beperking. Het Oogcafé lijkt hem wel wat en dus gaat hij er naartoe. “Je hoort allemaal nieuwe dingen en komt ook andere mensen tegen die slechtziend of blind zijn. Dat geeft ook een band want je hoeft niet alles uit te leggen.” Behalve mensen met een visuele handicap komen ook partners van naar het Oogcafé. Hoe is dat eigenlijk als je wederhelft een oogaandoening krijgt? “Je wordt eigenlijk mantelzorger”, vertelt een man. “Ik ben in een voor mij totaal onbekende wereld terechtgekomen. Zo heb ik eigenlijk nooit begrepen dat deze mensen nog zoveel kunnen; eigenlijk kunnen ze nagenoeg alles. Behalve autorijden en fietsen natuurlijk. Mijn vrouw en ik fietsten altijd graag. Het vervelende is dat dat niet meer kan. Maar inmiddels hebben we een andere oplossing gevonden: van de zomer stappen we op de tandem!”

Accepteren
Henny, die ook aan tafel zit, is volgens eigen zeggen al twintig jaar visueel beperkt en heeft Retinitis Pigmentosa, afgekort RP. Dat is een erfelijke oogziekte. “Ik zie kokervorming”, legt Henny uit. “Ik denk dat als je het accepteert dat je het niet meer (goed) ziet er een wereld voor je opengaat.” Een oogaandoening accepteren, gaat met vallen en opstaan, weet Henny uit ervaring. “Nou ik heb wat afgejankt. Dan dacht ik dat ik het had geaccepteerd en dan gebeurde er weer iets waardoor ik dacht: je hebt het nog helemaal niet aanvaard. Maar ik heb altijd goede begeleiding gehad.” Volgens een van de organiserende vrijwilligers, die zelf ook visueel gehandicapt is, denken mensen vaak dat de wereld ophoudt te bestaan als je visueel beperkt wordt. “Maar dikwijls kun je gewoon doorgaan met bijvoorbeeld de hobby die je beoefende maar dan aangepast. En gaat het niet linksom, dan gaat het wel rechtsom, zeg ik altijd.” Zo is het bijvoorbeeld mogelijk voor mensen in Maassluis die een oogaandoening hebben om aangepast te zwemmen in zwembad Dol-fijn. Elles tot slot: “Ik word er zo blij van als je ziet dat mensen weer wat hoop krijgen en perspectief zien. Wat ons betreft gaan we hier de komende jaren zeker nog mee verder.”

Oogcafé Westland wordt iedere laatste woensdagochtend van de maand gehouden in wijkcentrum Hof van Heden, Dijkweg 20, 2671 GK Naaldwijk. Meer informatie is te krijgen bij Ria Vogelaar via 06-30398893.