Verontruste Vrienden wel degelijk tegen afstoten kunstcollectie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Victor Knippenberg, voorzitter Vrienden van Museum Maassluis (VVMM) – en tevens duovoorzitter van Stichting Museum Maassluis – stelt dat het onjuist is dat de VVMM tegenstander is van het afstoten van de Collectie 1900, zoals we vorige week in deze krant schreven. Marjan Groen bestrijdt echter namens de groep verontruste Vrienden wat Knippenberg beweert.

Chrit Wilshaus

Om het mild uit te drukken: de conclusie is gerechtvaardigd dat bestuur en leden niet op een lijn zitten. “Het is eigenlijk heel erg simpel”, begint Groen. “De Vrienden zijn een vereniging en bij een vereniging zijn de leden de baas. In tegenstelling tot bij een stichting, waarbij je een stichtingsbestuur hebt. De algemene ledenvergadering (ALV) heeft zich op 20 april vorig jaar uitgesproken tegen afstoting van de moderne kunstcollectie van Museum Maassluis (Collectie 1900, red.). Zo eenvoudig is het. Vandaar dat dit vanuit de leden ook gecommuniceerd is aan het college van B en W. Maar het is ook zo dat de voorzitter van de Vrienden duovoorzitter is van Stichting Museum Maassluis en dat de stichting een andere koers wil varen. Tijdens de ALV hebben wij de voorzitter erop gewezen dat hij voor zo’n majeure beslissing een extra ledenvergadering had moeten uitschrijven. Hij had dit nooit namens de vereniging mogen doen zonder de leden te raadplegen. Daar zit gewoon een verschil van inzicht, om het maar vriendelijk te zeggen”, aldus Groen, die het verder dubieus zegt te vinden dat Knippenberg zowel voorzitter van de Vrienden is als van het museum. 

Grote zorgen

Ook is het aantal Vrienden dat zich ernstig zorgen maakt over de plannen van wethouder Corine Bronsveld (CDA) volgens Groen groeiende. “Mensen maken zich grote zorgen over het besluit van het college; ik schrok er zelf ook van. Die collectie is voor 95 procent eigendom van de gemeente Maassluis. De gemeente is bovendien een aantal juridische verplichtingen aangegaan. Daarin staat bijvoorbeeld dat de collectie niet vervreemdbaar is. Ik heb ze er ook op gewezen dat de collectie een hele goede functie voor Maassluis kan vervullen. Alle schenkers hebben heel bewust voor Maassluis gekozen en hebben in Maassluis dus potentie gezien. We komen hiertegen in verzet want dit kan en mag gewoon niet; dit is niet goed voor Maassluis. Het bijzondere van deze collectie is bovendien dat er figuratief werk in zit maar ook abstract. Zo geeft de collectie bijvoorbeeld antwoord op de COBRA-collectie die zich in het Stedelijk Museum in Schiedam bevindt; je kunt er echt alle kanten mee op. En we hebben het ook maar te leen voor volgende generaties.”