Raamgedicht bibliotheek de Plataan onthuld

Algemeen
Stadsdichter Marleen Opschoor en bibliotheekdirecteur Wouter van Heiningen onthulden samen met raamgedicht.
Stadsdichter Marleen Opschoor en bibliotheekdirecteur Wouter van Heiningen onthulden samen met raamgedicht. Foto: CW)

Samen met bibliotheekdirecteur Wouter van Heiningen onthulde Marleen Opschoor, stadsdichter van Maassluis, vorige week vrijdagmiddag op feestelijke wijze een raamgedicht, aangebracht op een van de ramen van de bibliotheek.  

Chrit Wilshaus

Marleen schreef het gedicht speciaal voor de bibliotheek. Het gedicht, wat op deze pagina staat afgedrukt, gaat over de brede maatschappelijke functie die de bibliotheek heeft en waar iedereen welkom is. Behalve het raamgedicht kregen de aanwezigen ook andere gedichten van de stadsdichter te horen. Verder sprak Wouter van Heiningen. De bijeenkomst werd besloten met een hapje en een drankje en elkaar ontmoeten.

Zichtbare poëzie
Marleen Opschoor werd eind september vorig jaar gekozen als nieuwe stadsdichter en volgde Jaap van Oostrum op.
In een vraaggesprek met deze krant van begin november 2022 vertelde ze dat het haar motivatie is om poëzie zichtbaarder en toegankelijker te maken in de stad. “Bijvoorbeeld op voordrachtsavonden, maar ook in de vorm van muurgedichten of gedichten in openbare ruimtes. Verder vind ik het leuk om mensen te verrassen met lieve woorden of een bemoediging. Ook zou ik het heel mooi vinden om kunst en poëzie dichter bij elkaar te brengen.” Het raamgedicht wat op een van de bibliotheekramen is aangebracht, is een van de manieren van Marleen Opschoor dichtkunst zichtbaarder te maken. Marleen Opschoor is verder onder andere actief op Facebook en Instagram onder de naam Mijmertijd.

Raamgedicht bibliotheek

hier is waar
mens en taal
elkaar ontmoeten
een eigen verhaal
woorden geven

hier is waar
mens en taal
elkaar begroeten
het gaat om
lezen en schrijven
cultuur beleven

hier is waar
mens en taal
elkaar verrijken
het gaat om
samen doen
en niet alleen

hier is waar
mens en taal
elkaar bereiken
hier wacht een
warm welkom
voor iedereen

Marleen Opschoor,
Stadsdichter Maassluis