Hightech bij De Haas aan de haven

Algemeen
De fractie en leden van de ChristenUnie werden woensdag 1 februari zeer gastvrij onthaald op de scheepswer
De fractie en leden van de ChristenUnie werden woensdag 1 februari zeer gastvrij onthaald op de scheepswer (Foto: PR)

Het bedrijf De Haas Maassluis aan de Govert van Wijnkade behoort tot één van de parels van onze stad. Dit bedrijf is gespecialiseerd in reparatie en onderhoud van kleinere specialistische schepen, maar bouwt ze ook zelf. De fractie en leden van de ChristenUnie werden woensdag 1 februari zeer gastvrij onthaald op de scheepswerf met koffie en tompoucen (van Holtkamp uiteraard). Voor alle bezoekers was het leerzaam en bijzonder indrukwekkend.  

Scheepsreparatie is echt heel complex en dat was goed te zien met de diverse schepen in het water en op het droge. Vaak moet de opbouw (deels) worden verwijderd als motoren moeten worden uitgebouwd om te worden gereviseerd. Het gaat hier om hightech vakwerk. Het mooie is dat veel jongeren uit onze stad bij De Haas een opleiding kunnen volgen en een vak leren. Er worden diverse leertrajecten aangeboden. Veel jongeren lopen hier warm voor en komen zelfs in hun vrije tijd en op zaterdag extra uren werken. Bij alles is er veel aandacht voor milieuaspecten en duurzaamheid.

Werkgelegenheid
Het bedrijf heeft tegenwoordig ook een werf op het voormalige RDM-terrein in Rotterdam-Heijplaat. Daar is meer ruimte en zijn er meer faciliteiten, zoals grotere kranen en er kunnen klussen gedaan worden die in Maassluis niet kunnen worden uitgevoerd. De regels voor bedrijven in onze stad worden steeds strenger en de woningen staan dichtbij de werf. Samenleven met omwonenden in de stad vraagt van beiden geven en nemen. Wat dat betreft konden we zien dat De Haas alles uit de kast haalt om overlast voor omwonenden te voorkomen. Het is echter van groot belang voor onze stad dat er werkgelegenheid in de stad blijft en dat iconen als dit bedrijf behouden blijven voor de haven. Dit bedrijf zorgt voor mooie banen, opleidingsplaatsen en levendigheid in onze haven.  

Startblokken
Het familiebedrijf bestaat al ruim 140 jaar en wordt geleid door de 5e generatie, terwijl de 6e generatie in de startblokken staat om de laatste scheepswerf van Maassluis voort te zetten. Gezien de informele sfeer, korte lijnen en goed werkgeverschap willen jongeren graag aan de bak bij dit bedrijf. Wij waren onder de indruk van de prestaties van dit bedrijf en het verstandig beleid van de directie. Als ChristenUnie vinden wij dat de gemeente Maassluis er alles aan moet doen om de vestiging van De Haas te behouden! Voor ons raadswerk was dit bezoek heel nuttig en deden wij goede ideeën op.

Namens de fractie: Peter Anker, steunraadslid