Erkenning voor dapperheid en moed

Algemeen
Min Min (midden) van AAPP houdt samen met Geuzenpenning-voorzitter Lilian Gonçalves-Ho Kang You (links) de oorkonde vast die hoort bij de Geuzenpenning 2023, die hij zojuist heeft gekregen van journalist Step Vaessen (rechts).
Min Min (midden) van AAPP houdt samen met Geuzenpenning-voorzitter Lilian Gonçalves-Ho Kang You (links) de oorkonde vast die hoort bij de Geuzenpenning 2023, die hij zojuist heeft gekregen van journalist Step Vaessen (rechts). (Foto: Sander Schenkel)

Min Min van Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) heeft de Geuzenpenning 2023, die hij maandagmiddag uit handen van journalist Step Vaessen kreeg in de Grote Kerk in Vlaardingen, opgedragen “aan alle mensen in Birma die hun leven of vrijheid hebben gegeven en zich blijven verzetten tegen het militaire regime.”

Chrit Wilshaus

Volgens Min Min is deze onderscheiding ook een erkenning voor dapperheid en moed van alle helden en offers die zij hebben gebracht maar ook een oproep tot actie. “We moeten deze politieke gevangenen steunen en hun vrijlating eisen. We moeten ons uitspreken tegen de mensenrechtenschendingen in Myanmar. Maar ook moeten er een einde komen aan de militaire dictatuur”, aldus Min Min, die verder vond dat de Nederlandse regering aangespoord moet worden “om druk uit te oefenen, zodat actie wordt ondernomen en er een eind wordt gemaakt aan het geweld en de democratie kan worden hersteld.”

Documenteren
“Sinds de militaire coup in februari 2021 is de politieke situatie in Myanmar verder verslechterd. Het militaire regime beschouwt iedereen die tegen hen is als vijand en maakt zich schuldig aan stelselmatig martelen en massamoord. Ook is er sprake van genocide.” Min Min benadrukte in zijn speech verder dat AAPP zich onvermoeibaar inzet om alle door de junta gepleegde schendingen te documenteren en om politieke gevangenen en hun families te ondersteunen. “Wij vinden dat niemand gevangen mag worden genomen voor het uiten van zijn mening of het deelnemen aan vreedzame politieke demonstraties.”

Ernstig gemarteld
De Geuzenpenning werd dit jaar uitgereikt door Step Vaessen, die jarenlang als correspondent voor de NOS in Azië werkzaam was en momenteel vanuit Europa voor nieuwszender Al Jazeera werkt. In Vlaardingen vertelde ze over haar fixer, “zoals dat zo oneerbiedig heet, een ervaren journalist die een  buitenlandse correspondent bij de hand neemt en zonder wie haar reportages in Myanmar simpelweg niet gemaakt hadden kunnen worden. Het bericht dat Han Thar was opgepakt schokte haar zeer. “Hij zit al twee jaar in isolatie in de beruchte Inseingevangenis in Yangon. Een inmiddels vrijgelaten collega vertelde dat hij ernstig is gemarteld. En in december werd hij tot nog een keer vijf jaar cel veroordeeld. Het is maar een naam op de lijst van 16.000 politieke gevangenen die AAPP, een organisatie die mensenlevens redt, inmiddels heeft opgesteld.” Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is de plek waar het regime van Myanmar volgens AAPP berecht zou moeten worden voor misdaden tegen de menselijkheid.

Precies
Myanmar, het land van de schaduwen, ligt volgens Vaessen zelf in de schaduw. Namelijk in die van een andere oorlog die Europa in haar greep heeft. “En waar de Oekraïners zonder aarzelen de wapens oppakten om te vechten voor hun vrijheid. Dit gevecht voor vrijheid en tegen dictatuur is precies waar de Burmezen ook hun levens en vrijheid voor opofferen. Het is dezelfde strijd, het is dezelfde vastberadenheid, het is dezelfde pijn. Het is alleen ietsjes verder van ons bed.” “Vrijheid en mensenrechten zijn zeker geen westerse uitvindingen zoals je in Azië en Rusland soms hoort want in welk deel van de wereld, in welke cultuur dan ook, wordt er keihard voor gevochten en worden er grote offers gebracht.”

Onrustbarend
“De situatie in de wereld is onrustbarend”, aldus Lian Gonçalves-Ho KangYou, voorzitter Stichting Geuzenpenning. “We hebben nu zelfs weer oorlog in Europa en dicht bij huis is dat ook goed merkbaar. Zo bouwt Vlaardingen op dit moment een dorp om duizend Oekraïense vluchtelingen een veilig thuis te kunnen bieden. Dat gebeurt allemaal in 2023. De wereld heeft organisaties als AAPP dringend nodig. En daarom is het zo belangrijk dat werk te steunen.” “AAPP probeert uit alle macht om het lot van deze gevangenen te verbeteren. Deze mensenrechtenorganisatie is in 2000 opgericht door voormalige gevangenen van de militaire junta. Wereldwijd wordt deze organisatie beschouwd als een betrouwbare en geloofwaardige bron van informatie over de situatie van de duizenden Myanmarese politieke gevangenen. Met de toekenning van de Geuzenpenning spreekt het stichtingsbestuur zijn grote waardering uit voor het goede en levensreddende werk van AAPP. Zij is daarmee een meer dan waardige ontvanger van de Geuzenpenning.”

Sjaak Boezeman
Voorafgaand aan de plechtigheid maandagmiddag in Vlaardingen was er een kranslegging op de Emmaus begraafplaats. De Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga vertelde over meerdere omgekomen Geuzen. Zoals Maassluizer Sjaak Boezeman, die al op 9 december 1940 door de nazi’s werd vermoord. “Hij kwam om in zijn cel in het Oranjehotel nadat hij ‘s nachts tijdens een gruwelijk verhoor in elkaar was geslagen.”

Gedicht
De 12-jarige Nikki van der Kraan uit Maassluis zit in de eerste klas van VOS Vlaardingen. Zij schreef een gedicht voor de uitreiking van de Geuzenpenning en droeg dit voor in de grote kerk.

Vrijheid
Veel mensen in de wereld leven niet in vrijheid.
Ze leven in oorlog, en zijn bang, bang voor wat komen gaat.
Zal er vannacht weer wat gebeuren?
Worden we opgepakt en moeten we naar een kamp?
of valt er weer een bom en overleven we het niet?
Eigenlijk hebben we het hier in Nederland heel goed.
Geen oorlog, genoeg eten, geen kinderarbeid,
en als je minder geld hebt word je geholpen.
Maar toch zijn we nooit blij, we willen meer,
een nieuwe auto, een telefoon, of op vakantie naar een warm land.
Maar in landen waar er oorlog is, willen ze maar 1 ding: vrijheid.
Geen stress ,geen bang gevoel meer.
Gewoon weer met vrienden kunnen afspreken.
Naar school gaan, noem maar op.
Als er oorlog is weet je pas
hoe erg je de kleine dingen zal gaan missen.
Maar als je denkt aan vrijheid denk je niet alleen aan oorlog.
Nee het kan ook zijn dat er geen recht is
voor vrijheid van meningsuiting,
of dat je niet mag zijn wie je wilt zijn.
Wij mensen willen dat dit stopt.

Klaar met de oorlog en discriminatie.
Vrijheid moet voor iedereen zijn.