Voorstel voor flexwoningen Oekraïners bij Lely

Algemeen
De groep voor de oorlog gevluchte Oekraïners woont nu nog in de Vliet.
De groep voor de oorlog gevluchte Oekraïners woont nu nog in de Vliet. (Foto: CW)

Het college heeft overeenstemming bereikt met Lely over de plaatsing van 25 flexwoningen op hun terrein voor de periode van vijf jaar. Volgende week dinsdag komt het voorstel aan de orde in de raadscommissie.  Dat liet wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) dinsdagavond aan deze krant weten.

Chrit Wilshaus

In de woningen zullen de Oekraïners worden gehuisvest die nu nog in 25 appartementen in de voormalige Vliet wonen. Zoals bekend staat dit appartementencomplex op de nominatie om te worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe Vlietlocatie. Kuiper daarover: “Dat wordt ook tijd omdat het gebouw technisch gezien op zijn laatste benen loopt. Tegelijkertijd zijn we ook afhankelijk van de uitkomst van de juridische procedure bij de Raad van State om daarna verder te kunnen gaan met de herontwikkeling van de Vlietlocatie.” 

Hulp
Volgens het collegelid bood Lely bij de komst van de Oekraïners al hulp aan bij het geschikt maken voor bewoning van de op dat moment leegstaande appartementen in de Vliet. “Als gemeente hebben we destijds aangegeven dat we naarstig op zoek waren naar een locatie voor flexwoningen.  Lely heeft toen laten weten dat het op een bepaald gedeelte van hun terrein zou kunnen omdat ze daar de komende vijf jaar geen plannen mee hebben.  Het gaat om het gedeelte bij het oude parkeerterrein langs de Weverskade, vlak bij de volkstuintjes van de Vluchtheuvel.” Op de dag dat de oorlog in Oekraïne een jaar duurde heeft wethouder Kuiper de Oekraïners al geïnformeerd dat er wordt gewerkt aan plannen met flexwoningen, zonder nog de locatie te kunnen noemen. “We hebben de Oekraïners gezegd dat we voor vervangende huisvesting zullen zorgen als de Vliet wordt gesloopt.”

Recht op koop
Lely investeert volgens de portefeuillehouder in de woningen die in een fabriek gebouwd gaan worden. De gemeente op zijn beurt huurt de woningen vervolgens van Lely voor een periode van vijf jaar. “Dat betalen we vanuit de middelen die we van het Rijk krijgen om de Oekraïners te huisvesten. De afspraak is om een jaar voordat het contract afloopt te kijken hoe we verder gaan. Na die vijf jaar hebben we recht op koop met aftrek van de al betaalde huur.” De ligging van de woningen bij Lely is volgens de wethouder ook gunstig voor kinderen die in Maassluis naar school gaan. Hij verwacht dat de woningen inclusief alle voorbereidende werkzaamheden, zoals aanleg van elektra en riolering, begin november een feit zouden kunnen zijn.