Gertjan van de Velden is zeer geïnteresseerd in de Maassluise geschiedenis.
Gertjan van de Velden is zeer geïnteresseerd in de Maassluise geschiedenis. (Foto: PR)

Lezing over Maassluis in WO2

donderdag 30 november 2023 19:30

Gertjan van de Velden vertelt donderdagavond 30 november tijdens een lezing in Het Witte Kerkje over hoe Maassluis WO II heeft doorstaan. 

Op 14 mei 1940 (een dag voor de capitulatie) voeren de eerste schepen van de Duitse Kriegsmarine de Maassluise buitenhaven binnen en op 17 mei 1940 marcheerden de eerste soldaten van de Duitse Wehrmacht door Maassluis.

Hoewel Maassluis in 1940 maar een klein stadje was, met zo’n 9200 inwoners, kwamen er al snel veel Duitse manschappen en dit zouden er in de loop van de oorlog nog véél meer worden. Gertjan, geboren en getogen in Maassluis, is zeer geïnteresseerd in de Maassluise geschiedenis. Vooral de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog lokken hem regelmatig de archieven in voor verder onderzoek. De resultaten hiervan publiceert hij in artikelen en boeken, op zijn website of ze zijn het onderwerp van lezingen. Hij werkt samen met instellingen zoals: Gemeente Maassluis, Historische Vereniging Maassluis, Museum Maassluis, Nationaal Monument Oranjehotel, Nationaal Archief en met NTR (Andere Tijden en Verborgen Verleden). Voor zijn #WO2MS werk ontving hij in 2015 de ‘Erespeld der Gemeente Maassluis’. Sinds december 2015 wordt zijn website door de Koninklijke Bibliotheek gearchiveerd en is zodoende aangemerkt als ‘digitaal erfgoed’.

De muzikale jazzklanken komen deze avond van Gerbrand Breederveld op saxofoon en Gerard de Waardt. Gerbrand speelt al vanaf z’n twaalfde in bands en hij was leider van een Big Band en lead-saxofonist bij ‘Big Salsa Band Rotterdam’.

Gerard studeerde aan de Beiaardschool in Utrecht en later jazz aan het conservatorium in Washington DC. Over de hele wereld laat hij zijn carillonconcerten weerklinken en hij speelt daarnaast met hart en ziel jazz.

Iedereen is van harte welkom deze avond in Het Witte Kerkje. De zaal gaat om 19.30 uur open en de toegang is gratis.