Het Geuzenmonument in Maassluis.
Het Geuzenmonument in Maassluis. (Foto: Gertjan van de Velden)

Historische Avond ‘Maassluis in de Tweede Wereldoorlog: het Geuzenverzet’

donderdag 18 april 2024 20:00

De Historische Vereniging Maassluis (HVM) organiseert donderdag 18 april een Historische Avond met een presentatie van Gertjan van de Velden over het Geuzenverzet in de Tweede Wereldoorlog.

De Geuzen of het Geuzenverzet vormden een verzetsgroep die al in mei 1940 onder leiding van de Schiedammer Bernard IJzerdraat ontstond en in 1941 door de Duitse bezetter werd opgerold.

Ook in Maassluis was vanaf de zomer van 1940 tot februari 1941 een Geuzenvendel actief. Meerdere Maassluizers werden door de Duitsers gearresteerd en weggevoerd. Negen van hen zouden zelfs nooit meer terugkomen.

Hoewel hun verzetsdaden en acties misschien niet spectaculair waren en hun organisatie wat primitief, waren het wel de Geuzen die met hun dood anderen hebben wakker geschud en het verzet in Nederland tegen de bezetter hebben doen groeien. Zij waren de eersten.

Gertjan van de Velden

Gertjan van de Velden (1967), geboren en getogen in Maassluis is geïnteresseerd in de Maassluise geschiedenis, met een specifieke voorkeur voor de Tweede Wereldoorlog.

Zijn nieuwsgierigheid naar gebeurtenissen in Maassluis tijdens de oorlog lokt hem regelmatig de archieven in voor verder onderzoek. De resultaten daarvan publiceert hij in artikelen en boeken, op zijn website of zijn het onderwerp van lezingen.

De Historische Avond vindt plaats bij Theater Koningshof in zaal Lepelaar. Het begint om 20.00 uur en zaal is vanaf 19.30 uur open. Toegang is gratis.