Opening expositie Arien Winkel

Cultuur
Ariën Winkel is heel zijn leven al gefascineerd door kunst en klassieke muziek.
Ariën Winkel is heel zijn leven al gefascineerd door kunst en klassieke muziek. (Foto: RitsARt)

Vrijdag 25 november om 20.00 uur opent Wim Vos van VosBros de expositie van Arien Winkel in Gallery RitsARt.

Ariën Winkel is heel zijn leven al gefascineerd door kunst en klassieke muziek. Als klein jongetje was zijn moeder hem regelmatig kwijt. Hij werd dan altijd weer teruggevonden bij een kunstenaarsnest (en galerie) in Haarlem waar onder andere Karel Appel, Corneille, Lucebert en Godfried Bomans rondhingen. Tussen dit kleurrijke gezelschap voelde Ariën zich bijzonder prettig. Zo ontstond ook zijn levenslange vriendschap met Corneille.

Zelf schildert en tekent Ariën Winkel al vanaf zijn vroege jeugd. Een noodlottig voorval maakte hem vanaf zijn 11e jaar blind aan een oog. Hij groeit op tot museum directeur en voedt drie kinderen zelfstandig op.

Ariën is een kunstenaar pur sang: hij geniet er van als anderen van zijn werk genieten. Ook hij zelf geniet van, onder andere muzikale, kunst. Vooral de klassieken zoals Mozart, Beethoven, Brahms inspireren hem. Voor deze expositie heeft hij, al ‘dirigerend’ een heel orkest bij elkaar geschetst: Violisten, contrabassen, bekende pianisten en dirigenten zijn door Ariën Winkel op bijzonder handgeschept papier ‘gecomponeerd’.

Elk vel papier is met gerecyclede vezels van bijzondere komaf vervaardigd: oude spijkerbroeken, vezels van oranje waarschuwingsvestjes, olifantenpoep, of ‘gewoon’ hortensia’s. Werken met dit papier was een nieuwe uitdaging voor Winkel, omdat elk velletje andere eigenschappen en structuren heeft, maar de resultaten mogen er zijn.

De expositie is tot en met 29 januari 2023 te zien in Galerie RitsARt, Veerstraat 3 in Maassluis.

De opening aanstaande vrijdag wordt muzikaal omlijst door duo VosBros en Ellen Corver. Duo Vosbros is dit najaar ook te zien in de Theater Koningshof met hun serie performances ‘muziek op zondag’.