Orgelconcert door Arjen Leistra in Maassluis

Cultuur
Arjen Leistra is stadsorganist van Schiedam en organist van de Grote Kerk Schiedam.
Arjen Leistra is stadsorganist van Schiedam en organist van de Grote Kerk Schiedam. (Foto: SGM)

Arjen Leistra, stadsorganist van Schiedam en organist van de Grote Kerk Schiedam, geeft zaterdag 17 juni een concert op het Maassluise Garrels-orgel. 

Op het programma staan werken van Max Reger, Johann Sebastian Bach en Louis Vierne. In de twee werken van Reger staat het lied ‘Freu dich sehr, o meine Seele’ met de melodie van Psalm 42 centraal. Na eerst een voorspel van dit lied uit Regers “30 kleine Choralvorspiele”, klinkt vervolgens één van Regers grote koraalfantasieën. Van Bach klinkt het geliefde “Schafe können sicher weiden”: oorspronkelijk onderdeel van een cantate, waar de begeleiding door blokfluiten wordt gespeeld als waren het herdersfluiten. De Franse organist André Isoir heeft dit voor orgel gearrangeerd en de fluitregisters op het Garrels-orgel lenen zich hier mooi voor. Tot slot klinkt de zesde symfonie van Vierne: een virtuoos concertwerk, waar het orgel met zijn verschillende klankkleuren haast een symfonieorkest benadert. 

Arjen Leistra is organist van de Grote Kerk Schiedam en dirigent van het koor Vocalis St. Jan. Als stadsorganist bespeelt hij ook de historische orgels van het Stedelijk Museum en de Havenkerk. 

Het concert van Stichting Garrels-orgel Maassluis vindt plaats op 17 juni om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn voor 10 euro verkrijgbaar aan de deur (tot 18 jaar gratis). In de nabije omgeving van de kerk is voldoende (gratis) parkeerruimte