Feike Asma-herdenkingsconcert

Cultuur
Jaap Kroonenburg aan de klavieren van het Garrels-orgel.
Jaap Kroonenburg aan de klavieren van het Garrels-orgel. (Foto: PR)

Jaap Kroonenburg, de vaste bespeler van het Garrels-orgel in de Groote Kerk van Maassluis, geeft op zaterdag 23 september een hommage aan zijn vroegere leermeester met de jaarlijkse ‘Hommage aan Feike Asma’. 

Feike Asma (1912-1984) was een van Nederlands bekendste organisten. Niet alleen in Maassluis, maar door heel Nederland, waar hij ontelbaar veel concerten gegeven heeft, heeft Asma veel voor de orgelwereld betekend. Jaap Kroonenburg heeft Feike Asma van dichtbij meegemaakt: in 1972 werd hij tweede organist naast Feike Asma die de hoofdorganist van de Groote Kerk was. Na het overlijden van Asma in 1984 werd Kroonenburg benoemd tot de vaste bespeler van het monumentale orgel. Sindsdien is een hommage aan zijn leermeester een jaarlijks terugkerende traditie in de serie orgelconcerten. 

Het concertprogramma is geheel in de stijl van Asma. Naast liedbewerkingen van Asma zelf, zoals het geliefde “Komt als kind’ren van het licht”, speelt Jaap Kroonenburg ook werken die Asma vaak tijdens zijn concerten heeft gespeeld. Van de componist Max Reger (dit jaar 150 jaar geleden geboren) staat de Introduktion und Passacaglia geprogrammeerd. Van de componist J.A. van Eyken (200 jaar geleden geboren) klinkt een driedelige sonate. Verder klinken nog werken van Jan Zwart, Bach, Guilmant en Kühmstedt. 

Het concert op 23 september vangt aan om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn voor 10 euro verkrijgbaar aan de deur (tot 18 jaar gratis).