Flirten met de buur: zo vaak gebeurt het

Cultuur
17% van de buren in het onderzoek van Nextdoor werd weleens verliefd op een buur.
17% van de buren in het onderzoek van Nextdoor werd weleens verliefd op een buur. (Foto: Adobe)

Het is bijna Valentijnsdag. In aanloop daarnaartoe vroeg het platform Nextdoor zich af hoe het gaat met de romantiek in de buurt. Wat blijkt: ongeveer één op de drie Nederlanders heeft een aantrekkelijke buurman of buurvrouw. Eén op de vijf Nederlandse buren is zelfs weleens verliefd geweest op een buur.

Let op: het gaat hierbij om buren die actief zijn op Nextdoor en meewerkten aan het onderzoek. Dat waren in totaal 2.017 leden. Door 22 procent van hen is er weleens heen en weer geflirt. 17% van deze buren werd weleens verliefd op een buur, en één op de tien kreeg zelfs een relatie. Maar hoe kom je erachter of die buurman of -vrouw je interessant vindt? Dat zocht Nextdoor voor ons uit.

Mannen vinden hun buur vaker aantrekkelijk (47%) dan vrouwen (18%). Ze zijn ook vaker verliefd; bijna één op de vier mannen (24%) heeft weleens een oogje op een buurtgenoot, tegenover één op de tien vrouwen (10%). Flirten met buren doen mannen ook aanzienlijk meer (30%) dan vrouwen (14%).

Verschillende flirtstijlen

Het onderzoek toont ook aan dat mannen en vrouwen verschillende flirtstijlen hebben. Dus, heb je een oogje op je buurman of buurvrouw en vraag je je af of je een kans maakt? Let dan goed op de signalen. Het zou zomaar kunnen dat jouw favoriete buur een andere flirttactiek hanteert. De top drie manieren van flirten zijn:

Mannen

  1. Een praatje aanknopen (32%)
  2. Oogcontact maken (24%)
  3. Een grapje maken, zoals een openingszin (14%)

Vrouwen

  1. Oogcontact maken (29%)
  2. Een praatje aanknopen (23%)
  3. Glimlachen (19%)