Première expositie ‘Autobahn’ in Gallery RitsArt

Cultuur
Cédric Visser aan het werk bij de MaasDeltatunnel
Cédric Visser aan het werk bij de MaasDeltatunnel (Foto: Tessa Kleizen - Gallery RitsArt)

Hier verlichten neonlichten de nacht, de benzinestations werken 24/7. Verstrooide rustplaatsen, achtergelaten huisdieren, betaalbare liefde en door de tijd vergeten motels worden allemaal goedgemaakt in het licht van de ongelooflijke uitgestrektheid en onverwachte tederheid van een zonsondergang.  Schetsen we het beeld van een overrijp tijdperk dat dringend moet veranderen? Of misschien zelfs ‘de zwanenzang’ van de mensheid? Hoe ziet de toekomst van snelwegen eruit? 

Zo filosofeerde een groep Duitse en Nederlandse plein air kunstenaars toen zij elkaar troffen tijdens een schilderfestival. Het was het startpunt van een nieuw project wat resulteerde in de reizende tentoonstelling ‘Autobahn’. Een roadtrip in een elektrische auto van Amsterdam naar Berlijn met stops en overnachtingen in motels gaf de kunstenaars de gelegenheid om de sfeer van het wegennet in zich op te nemen. De beelden, schetsen, foto’s en video’s dienden als uitgangspunten voor een nog steeds uitbreidende reeks schilderijen. De kunstenaars Frauke Bohge, Joeri Léfevre, Janko Göttlicher, Cédric Visser en Corinna Weiner gaan de snelheid en dynamiek van het wegennet te lijf met de traagheid van het medium schilderkunst. Ze confronteren het realisme met hun eigen visies en droombeelden waardoor een rijke variatie aan schilderijen is ontstaan.

Première

Gallery RitsArt nodigde de kunstenaars uit om ook hier in de buurt te komen schilderen. De aanleg van de Blankenburgverbinding vanaf de Vlaardingsedijk bleek mooie perspectieven te bieden om te schilderen. Hélène Moors Projectdirecteur Blankenburgverbinding van Rijkswaterstaat zal dan ook deze expositie op feestelijke wijze openen op zaterdag 2 maart om 15:00 uur. 

Galllery RitsArt aan de Veerstraat in Maassluis heeft de première, daarna volgen, Gelsenkirchen, Hamburg, Amsterdam, en Berlijn. De première van deze ART-On-Tour is te zien in Gallery RitsArt, Veerstraat 3 te Maassluis van 4 februari 2024 t/m 21 april 2024.

Olieverfschilderij Corinna Weiner tijdens aanleg Blankenburgverbinding
Plein air sessie bij de Blankenburgverbinding van Corinna Weiner
  Joeri Léfevre, Cédric Visser, Frauke Bohge, Janko Göttlicher tijdens de roadtrip
De Tunnelpion, MaasDeltatunnel olieverfschilderij door Joeri LeFevre