Historisch Schetsje: Herkomst naam Brouwerijstraat

Historie
De gebouwen van de bierbrouwerij aan de Zuidvliet in 1823 en in 1935, gezien vanaf de Zuidvliet.
De gebouwen van de bierbrouwerij aan de Zuidvliet in 1823 en in 1935, gezien vanaf de Zuidvliet. (Foto: HVM)

Veel straatnamen in de binnenstad van Maassluis hebben namen die naar de geschiedenis verwijzen. Tussen het eind van de Prinsekade en de Groen van Prinstererkade ligt de Brouwerijstraat. De Historische Vereniging Maassluis weet meer over de oorsprong van de naam.

Rond 1800 lag er een pad langs de noordzijde van de Zuidvliet dat ongeveer tot aan de huidige Brouwerijstraat liep. Vanaf de Markt gezien stonden er huizen langs dat pad, maar vanaf ongeveer de huidige P.C. Hooftlaan tot aan de Baansloot was er nauwelijks bebouwing. Er stond hier en daar een schuur en het land was in gebruik voor nijverheid: er waren percelen met hakhout en geriefhout (hout voor eigen gebruik), een lijnbaan en enkele looierijen. Die looierijen bestonden al in de 17e eeuw en waren vaak eigendom van schoenmakers. Kennelijk maakten die hun eigen leer. Dat deel van het pad aan de Zuidvliet Noordzijde heette dan ook Looierspad. Aan het einde van het Looierspad lag een looierij op de hoek van de Baansloot en de Zuidvliet. Rond 1770 is die looierij in bezit van een tak van de familie Van der Lelij en vanaf begin 1800 lijkt het vak looier gecombineerd te worden met dat van bierbrouwen. Ook burgemeester Jacob van der Lelij (1731-1813) was zowel brouwer als leerlooier. Rond 1820 exploiteerde de familie Van der Lelij zowel een bierbrouwerij als een looierij aan het Looierspad. Er is een prent van brouwerij De Lelie uit 1823. We zien de brouwerij aan de Zuidvliet met een kade waarop allerlei bedrijvigheid heerst. De aan- en afvoer van grondstoffen en bier ging over water. Precies dezelfde gebouwen herkennen we op een foto uit 1935. Ze staan naast de Groen van Prinstererschool. De naam van het Looierspad was in Groen van Prinstererkade veranderd toen de school in 1912 verrees aan het eind van het Looierspad. In 1953 kocht de gemeente de grond met onder andere de gebouwen van de oude brouwerij om de bouw van de Antoniusschool mogelijk te maken. De school opende in 1962. Vermoedelijk tussen 1953 en 1962 is de Brouwerijstraat aangelegd op de plaats van de afgebroken brouwerij.

Meer lezen? In boekje Historische Schetsen 82, dat eind mei verscheen bij de Historische Vereniging Maassluis (HVM), staat een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van o.a. de looierijen en de bierbrouwerij.

Afbeelding