Filmvertoning tijdens de Kunstroute in Maassluis

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "PR")

Op zaterdag 6 april was de jaarlijks terugkerende kranslegging bij het Maritiem monument aan de Govert van Wijnkade in Maassluis. Dit monument is gemaakt door Beeldend kunstenaar Hans Blank en geplaatst ter nagedachtenis aan de vele Maassluise inwoners die door de eeuwen heen hun leven op zee hebben verloren. Twee van de inwoners die op zee zijn gebleven waren inspiratiebron voor het maken van de film ‘De woede van water’. Dat waren Jan van de Meeberg en Abraham van Buuren.

De woede van water

Jan was schipper op een zeillogger en verging met man en muis voor de kust van IJmuiden op 29 november 1917. Tegen alle regels in was Jan uitgevaren met de houten zeillogger Hielke. Hij dacht dat een houten schip geen last zou hebben van zeemijnen. Jan was toen 47 jaar en liet een vrouw en 9 kinderen achter.

Abraham werkte bij de sleepdienst van Smit. Zijn laatste job was runner op een Dok van 11.000 ton wat in moeilijkheden kwam tijdens een sterke Westerstorm. Abraham is verdronken op de Noordzee op 7 december 1929. Het Dok hing achter de Zeesleepboot Humber. Hij was toen 52 jaar en liet een vrouw en acht kinderen achter.

De film ‘De woede van water’ is een van de vele films over inwoners van Maassluis, de stad zelf of een Maassluise gebeurtenis, die zijn gemaakt door de Maassluise filmmaker Henk van de Meeberg. Zijn films zijn wereldwijd vertoond en te zien op de website van Filmclub Maassluis. Het thema van de film ‘De woede van water’ betreft de angst voor water die er, door de eeuwen heen, altijd is geweest bij inwoners van het deltagebied van Rijn en Maas.

De film is onderdeel van een serie films van leden van Filmclub Maassluis die worden vertoond in het Luxortheater aan de van der Horststraat 29 in Maassluis tijdens de Kunstroute op 13 en 14 april.