Erespeld voor bevlogen en betrokken Furieade-voorzitter

Nieuws
"Hans de Bruin kreeg de eresp[eld uit handen van locoburgemeester Corine Bronsveld." (Foto: "Peter Farla")

Hans de Bruin heeft maandagavond tijdens een etentje met de vrijwilligers van de Furieade, bij Kevin’s Grand Café en Restaurant, de Erespeld van de gemeente gekregen. Gedurende elf jaar was hij voorzitter van Stichting Maassluis Maritiem, de organisatie achter het jaarlijkse stadspromotiefeest.

door Chrit Wilshaus

De gemeentelijke onderscheiding kreeg Hans de Bruin uit handen van locoburgemeester Corine Bronsveld, die bij het opspelden gedacht moet hebben dat het jammer was dat ze haar keukentrapje had vergeten mee te nemen. Bronsveld veronderstelde dat afgelopen 40e editie van de Furieade voor hem extra bijzonder moet zijn geweest. Want het was niet alleen een jubileumjaar maar ook zijn laatste jaar als voorzitter van Stichting Maassluis Maritiem. “Je hebt vast met trots gekeken naar alle vrijwilligers die zich weer met hart en ziel hebben ingezet voor het grootste feest van Maassluis. Al in februari houden jullie de eerste vergadering voor de nieuwe editie. Dat toont maar weer eens jullie liefde voor de Furieade aan”, aldus de loco. Bronsveld noemde de jubileumeditie van de Furieade “speciaal, vertrouwd en spectaculair.” Dat de organisatie aandacht heeft en rekening houdt met zoveel mogelijk verschillende mensen maakt de Furieade volgens haar “tot een feest van en voor iedereen.”

Met veel passie

In de circa elf jaar dat Hans de Bruin voorzitter was van de Furieade groeide dit evenement uit van een avond en een dag naar een vijfdaags evenement. Ook werd onder zijn voorzitterschap het programma verbreed. Zo kwam er een seniorenmiddag bij en een vaartocht voor mindervaliden. Wat de middag voor ouderen betreft, merkte Bronsveld op: “Een instituut inmiddels want deze middag wordt zelfs genoemd in het nieuwste boek van Maarten ‘t Hart.”

Voornoemde activiteiten zijn volgens de locoburgemeester ook heel belangrijk in de aanpak van eenzaamheid in de stad. Hans de Bruin was volgens Bronsveld altijd een zeer bevlogen en betrokken voorzitter. Ze nam hij samen met zijn echtgenote Jacqueline met veel passie en inzet bijvoorbeeld de online-communicatie ter hand. En verder wist hij “verbindingen te leggen, te organiseren, te coördineren en sturing te geven aan groep vrijwilligers die de Furieade organiseren.” Voor al die inspanningen besloot het college van burgemeester en wethouders unaniem Hans de Bruin de Erespeld der Gemeente Maassluis toe te kennen. Behalve van Hans de Bruin heeft ook Ingrid van der Kooij van Stichting Maassluis Maritiem afscheid genomen. Zij was er maandagavond niet bij en zal voor haar inzet later nog worden bedankt door de gemeente. Hans de Bruin benadrukte na de Erespeld gekregen te hebben zijn werk als voorzitter niet te hebben kunnen doen zonder de inzet van alle vrijwilligers.