Historische wandeling door Oost roept nodige herinneringen op

Nieuws
Een deel van de deelnemers aan de historische wijkwandeling in Sluispolder-Oost, vorige week zondag.
Een deel van de deelnemers aan de historische wijkwandeling in Sluispolder-Oost, vorige week zondag. (Foto: CW)

De eerste foto’s zijn nog niet doorgegeven of spontaan ontstaat er een gesprek tussen een aantal deelnemers aan de wijkwandeling. Nog vaker zullen mensen uit het groepje wat meeloopt opmerkingen maken of aanvullen wat wordt verteld. Alleen al daardoor werd de wijkwandeling door een deel van Sluispolder-Oost vorige week zondag een succes.

Chrit Wilshaus

Edwin Broekhart, gids bij de Historische Vereniging Maassluis (HVM), begint zijn verhaal met te zeggen dat “hier in het begin niks was, alleen boerderij De Ridderhof.” Een vooral lege groene vlakte dus. Na de Tweede Wereldoorlog kwam daar verandering in en werd het een zelfvoorzienend stadsdeel. Vanaf het schoolplein bij het Startpunt, ook letterlijk het startpunt van de wandeling, lopen we naar de Mesdaglaan. Waar nu een appartementengebouw staat en een supermarkt is gevestigd, stond vanaf begin jaren zestig de Calland LTS. Volgens Broekhart een van de eerste gebouwen in de wijk. Ruim 30 jaar later zou het Elementenplan worden uitgevoerd. Een idee van de toenmalige directeur/bestuurder van de Woning Stichting Maassluis, de voorloper van Maasdelta, Hans Ploeg. Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA), die onder andere volkshuisvesting in zijn portefeuille heeft zitten, vertelt er enthousiast over. Bijvoorbeeld dat flats werden opgetopt (er kwam een verdieping bij) en voorzien van liften. Volgens Kuiper is Maassluis vaak heel bescheiden maar loopt de stad of woningbouwgebied vaak voorop.

Toornflats

Tegen de bouw van de drie torenflats langs de Boonervliet bestond destijds het nodige verzet. Daarvoor was het een groene oase waar Maassluizers graag kwamen. Iemand die meeloopt weet te vertellen dat de flats vanwege de onvrede erover ook wel de toornflats werden genoemd. Broekhart weet verder te vertellen dat Sluispolder-Oost op de tekentafel is ontworpen. Dat ontwerp is een aantal malen herhaald. “Het zijn allemaal stempels”, aldus Broekhart. En het meelopende collegelid vult aan dat het allemaal om elementenbouw gaat: huizen die grotendeels in de fabriek zijn gebouwd. Iets wat nu ook weer helemaal in is, aldus Kuiper.

Fietsenwinkel

Dat de wijk zelfvoorzienend was, zoals Broekhart in het begin vertelde, blijkt wel uit het aantal voorzieningen/winkels in winkelcentrum Palet. Zo was er een kapper, een sigarenzaak, waren er twee supermarkten, konden bewoners terecht bij de slager en de bakker en was er een Nutsspaarbank gevestigd met een open balie. Maar ook was er een fietsenwinkel gevestigd. De nazaten van de oprichter daarvan verkopen nu fietsen elders in de stad. Hoewel het winkelaanbod in de loop der jaren veranderde, winkels verdwenen en andere kwamen ervoor in de plaats, voorziet het winkelcentrum nog steeds in een grote behoefte.

Burendag

Karakteristiek aan de wijk is ook een aantal pleintjes. Daar werden vroeger bijvoorbeeld buurtbarbecues gehouden, herinnert Broekhart zich. Kuiper vult aan dat anno 2023 ook weer allerlei activiteiten worden georganiseerd. Bijvoorbeeld in het kader van Burendag, wat komend weekend wordt gehouden. Een bewoner die langsloopt met haar vuilniszak op weg naar de container, hoort iemand zeggen, dat dit “toch een fantastische wijk is” en reageert met: “Ik zou hier niet meer weg willen.”

Wie na het lezen van bovenstaand artikel ook eigenlijk wel graag mee had willen lopen maar er vorige week zondagmiddag niet bij konden zijn, hebben we goed nieuws: de wandeling wordt komende zondag opnieuw gehouden. Verzameld wordt om 14:00 uur op het schoolplein van het Startpunt (Vincent van Goghlaan 2). De wandeling duurt ongeveer 75 minuten en eindigt daar ook. Om te weten hoeveel mensen er komen, wordt u verzocht om zich aan te melden. Dat kan via het aanmeldformulier op de website van de gemeente: https://www.maassluis.nl/historische-wandeling-in-sluispolder-oost.