‘Het is soms een zoektocht om erachter te komen of iets bij je past’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: pixabay)

“Uiteindelijk heb je elkaar nodig en is het niet altijd vanzelfsprekend dat mensen met elkaar contact hebben. Bijvoorbeeld omdat mensen elkaar niet kennen. Daarom willen we het contact tussen bewoners onderling versterken.” 

Chrit Wilshaus

“Dat is goed voor de sociale cohesie maar ook om eenzaamheid te bestrijden, vooroordelen weg te nemen en om de samenleving uiteindelijk wat socialer, gezelliger en soms ook veiliger te maken”, gaat wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) verder. Samen met wethouder Corine Bronsveld (CDA) benadrukt hij het belang van De Maand van de Ontmoeting, die op 1oktober van start gaat en is voortgekomen uit het landelijke initiatief Een tegen eenzaamheid. Volgens Bronsveld en Kuiper gaat het vooral om het slechten van drempels. Bronsveld: “Er worden meer dan 200 activiteiten georganiseerd door ruim 80 organisaties.” 

Kuiper: “Echt een enorme lijst, dat is hartstikke mooi. Wij mogen dat als gemeente aanjagen maar uiteindelijk wordt het gedaan door al die organisaties in de stad die hun deuren letterlijk en figuurlijk openstellen voor iedereen.” Tegelijkertijd wordt hiermee ook de spotlight gericht op wat (sport)organisaties zoal te bieden hebben. “Zo openen de moskeeën net als vorig jaar hun deuren. Maar ook organiseren vluchtelingen van de boot activiteiten, zoals een Food Plaza bij de Lady Anne. Kortom: er is voor elk wat wils.”

Meegaan

“Dat is natuurlijk fantastisch”, reageert Bronsveld. Om daaraantoe te voegen: “Het is mooi dat in de Maand van de Ontmoeting deelnemende organisaties bewust open staan voor nieuwe mensen. Want het is vaak lastig als je nieuw bent om ergens tussen te komen. We hopen dat door de Maand van de Ontmoeting die drempel juist wordt verlaagd en nieuwe mensen met open armen ontvangen worden. Er zijn ook vrijwilligers die als mensen daar behoefte aan mochten hebben meekunnen als iemand wil polsen of een activiteit iets voor hem of haar is. Want het is soms een zoektocht om erachter te komen of iets bij je past. Ik zal niet zeggen dat we hiermee iedereen bereiken want we leven niet in een maakbare wereld. Ook laten drempels zich niet altijd voor iedereen wegnemen. Toch denk ik dat de Maand van de Ontmoeting het voor mensen makkelijker maakt ergens aan mee te doen. Daarnaast hoop ik dat mensen willen aangeven wat zij als drempel ervaren, zodat wij daarvan kunnen leren.”

Op de koffie

Kuiper over volgens hem het belang van het (maken van nieuwe) contacten. “Als je je gekend weet in je eigen buurt en je eigen stad, voelt het als thuis en niet als een plek waar je dan toevallig bent. Bij de een gaat contact leggen met andere makkelijker dan bij de ander. Dat kan allerlei redenen hebben. Maar nodig eens iemand uit op de koffie. Dat kan verrijkend werken. Overigens niets is verplicht, niemand wordt ergens toe gedwongen. Als mensen aan al deze activiteiten geen behoefte hebben en perfect gelukkig zijn, is dat verder prima. Neemt niet weg dat we als gemeente enthousiast zijn over de diversiteit van het programma. Dat is de afgelopen jaren alleen maar breder geworden. Eerst was het vooral op ouderen gericht maar nu ook op jongeren en bijvoorbeeld mensen met een migratieachtergrond. Die verbreding is een van de dingen om te proberen het netwerkbereik zo groot mogelijk te maken.”

Bijzonder te prijzen

Wethouder Bronsveld laat weten, net als de overige collegeleden, bij een aantal activiteiten langs te gaan. Zo gaat ze bijvoorbeeld langs bij Stichting Present en is ze bij de seniorenmiddag op de Furieade. “Ik vind het bijzonder te prijzen dat we in onze stad organisaties en ondernemers hebben die zich inspannen om het voor inwoners makkelijker en leuker te maken ergens aan deel te nemen en om kennis te maken met wat er allemaal is in Maassluis. Daarvoor willen we al die initiatiefnemers bedanken.” Kuiper sluit zich hierbij aan. Het is niet alleen dat je een ander helpt maar ook voor mensen die het organiseren is het vaak leuk en gezellig.”

Ga voor het volledige programma naar: www.maandvandeontmoetingmaassluis.nl.