Dioxine vrijgekomen na brand afvalverwerker AVR

Nieuws
Afbeelding
(Foto: GGD-RR)

Donderdagnacht (21 sept) was er een grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam. Daarbij zijn in de omgeving roetdeeltjes neergekomen. Deze zijn vooral terecht gekomen in het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis.

Door de Milieu Ongevallendienst van het RIVM is direct onderzoek gestart naar de aanwezigheid van dioxinen in dit gebied. Veehouders in dit gebied is geadviseerd om hun vee op stal te houden.

De tussentijdse resultaten van de eerste metingen zijn inmiddels bekend. Hierbij is duidelijk geworden dat de limieten voor dioxinen op grasland worden overschreden. De overschrijding is dermate hoog dat er een kans is dat ook buiten dit gebied een overschrijding van de limieten plaats vindt. Er worden daarom aanvullende metingen in een deel van Midden-Delfland gedaan om de situatie beter in beeld te krijgen. De resultaten van de aanvullende metingen worden aan het einde van de week verwacht. 

Adviezen 

Dit betekent voor nu dat: 

  • De veehouders in het gebied op het kaartje het dringende advies krijgen om (melk)koeien binnen te houden tot ook de aanvullende resultaten bekend zijn. 
  • Voor inwoners van Maasland, Vlaardingen en Maassluis wordt geadviseerd voorlopig geen eieren te eten van hobbykippen. 
  • Groente en fruit uit eigen tuin kan gegeten worden nadat dit goed gewassen of geschild is.

Dioxine

Dioxinen kan je binnen krijgen via je voedsel. Als je lange tijd voedsel eet met grotere hoeveelheden dioxinen, kan dit effect hebben op je gezondheid. 

Kijk voor meer informatie op ggdrotterdamrijnmond.nl of neem contact op met GGD Rotterdam-Rijnmond.