Huisvuilinzameling niet in gevaar door grote brand bij AVR

De grote brand die vorige week donderdag woedde bij de AVR (Afvalverwerker Rijnmond) in Rozenburg en die de dag daarna weer aanwakkerde, heeft nauwelijks effect gehad voor de inzameling en verwerking van huisvuil in Maassluis.
Chrit Wilshaus
Dat antwoordde burgemeester Gregor Rensen dinsdagavond in het Actualiteitenhalfuur op vragen van Jesse de Jong-Paalvast (D66). Volgens wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) werd vorige week vrijdag al een alternatief gevonden. “Ons huisvuil gaat eerst naar afvalverwerker PreZero in Schiedam en wordt vervoerd naar Roosendaal om daar verbrand te worden.” Het prijskaartje wat daaraan hangt is wel iets duurder dan het laten verwerken aan de overkant van het Scheur, aldus de eerste burger, omdat met beide bedrijven geen contract is.
Veel groter gebied
De Jong-Paalvast vroeg verder naar de invloed van de brand voor mens, dier en natuur, naar het effect op de gezondheid en waarom er geen alarmbericht was verzonden via bijvoorbeeld NL alert. Wat dat laatste betreft zij Rensen dat ruim 800 huishoudens in het oostelijk deel van Maassluis vorige week vrijdag een brief ontvingen met daarin de mogelijke gevolgen van de brand. “Zaterdag scheen alles onder controle maar maandag bleek dat de neerslagwaarde niet alleen veel hogere waarden had dan men vrijdag veronderstelde maar zelfs tien keer de toegestane waarde. Ook besloeg het een veel groter gebied dan eerder was aangenomen.”
Dat leidde tot overleg tussen onder meer de veiligheidsregio’s van Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden met de burgemeesters van de drie getroffen steden. “Dioxine is neergeslagen in een vrij groot gebied. Op de website van GGD-Rijnmond staat een kaartje waarop te zien is waar dit is gebeurd. Dat gebied is niet of nauwelijks meer gelegen in de bebouwde kommen van Vlaardingen en Maassluis. Het gaat vooral om het gebied daartussen. Zowel aan de zuidkant van de A20 als aan de noordkant en een groot gebied tot aan Schipluiden toe.”
Beperkt
Het effect van de brand is vooral groot voor veehouders. Zo hebben ze de dieren van het land moeten halen, mogen ze geen grasmaaien en mag de melk volgens Rensen voorlopig niet worden gebruikt. Daarnaast worden inwoners in het getroffen gebied geadviseerd geen groenten uit eigen moestuin te eten of het eerst goed schoon te maken en als mensen kippen hebben de eieren niet te consumeren. De eerste burger wees erop dat de risico’s voor de volksgezondheid beperkt zijn omdat dioxine pas op heel lange termijn, en na lange blootstelling aan grote hoeveelheden, gevolgen heeft. “De GGD is uitgebreid aan het communiceren geslagen na afstemming met de burgemeesters in de drie gemeenten. Alles lijkt op dit moment onder controle. De komende acht weken na vandaag blijft er gemeten worden. Het kan best zijn dat er dan nog steeds te hoge neerslagwaarden worden gemeten. Misschien dat er dan andere maatregelen genomen moeten worden maar zover zijn we nog niet. De natuur schijnt er in ieder geval niet zoveel last van te hebben.”