Dierenvoedselbank start kledinginzamelactie

Nieuws
Songül van Brakel heeft een groot hart voor dieren.
Songül van Brakel heeft een groot hart voor dieren. (Foto: MB)

Stichting Unique, de dierenvoedselbank in Maassluis, houdt deze maand een kledinginzamelactie. De opbrengst is voor dieren in nood na de aardbeving in Turkije in 2023. Initiatiefneemster Songül van Brakel kan het niet loslaten: “Ik moet van mezelf die arme dieren helpen.”

Martha Barendse

Ze zet zich al drie jaar in voor dieren die de dupe zijn van de armoede van hun baasjes. Songül van Brakel heeft namelijk een groot hart voor dieren. Ruim tweehonderd huisdieren in Maassluis smullen van eten dat hun baasje maandelijks mag afhalen bij de dierenvoedselbank die Van Brakel oprichtte. Ze is er, samen met enkele vrijwilligers, druk mee in haar vrije tijd. Maar toen was er verleden jaar, op 6 februari, die grote aardbeving in Turkije. De verwoestende ramp kostte veel mensen het leven en de hulpverlening kwam al gauw op gang. Songül van Brakel dacht echter ook aan de dieren in het getroffen gebied en ondernam meteen actie voor hen. Nu, een jaar later, zijn er nog steeds overvolle dierenasiels in Turkije en zet zij haar hulpactie voort. “De situatie is al wat verbeterd voor de burgers, maar de dieren hebben nog steeds dringend hulp nodig. Zij zijn ook alles kwijt: hun huis, hun baasje, hun veiligheid. Daarom ben ik 2 februari een inzamelingsactie van kleding gestart. Ik vraag geen geld, want mensen hebben het financieel al moeilijk. Maar oude kleding hebben veel mensen wel.”

Songül van Brakel is van Turkse afkomst. “Maar getogen Maassluizer. Al ben ik nu geen Maassluizer meer.” Ze heeft vijfentwintig jaar lang diverse ondernemingen gehad, zoals een uitzendbureau voor tuinbouwpersoneel, maar moest om medische redenen een stapje terugdoen.

Hart van Nederland

Iedereen kan elke dinsdag tot en met zaterdag – tot vrijdag 1 maart – zakken kleding afleveren. Deze kunnen in de kliko’s bij de loods die de stichting gebruikt, behorend bij Fietsreparatie Maassluis, gelegen aan de Pieter Jelle Troelstraweg 5. Van Brakel hoopt op minstens duizend kilo kleding. Via een recyclingbedrijf levert die hoeveelheid de stichting €500 op. “Zo kunnen we geld naar Turkije sturen, waarmee zij dierenvoer kunnen kopen.”

Vlak na de aardbeving zocht ze contact met het televisieprogramma Hart van Nederland van SBS6, waardoor haar inzamelactie heel succesvol verliep. “Binnen 72 uur hadden we vier ton voedsel en €9500 gekregen van donateurs! Dat was hartverwarmend.” Even later bezocht ze met twee helpers Turkije met medicijnen en achthonderd kilo voer. De rampenbeheerorganisatie AFAD legde helaas beslag op de spullen. Ze besloten ter plekke voer te gaan kopen, juist toen een zware nabeving plaatsvond. “We hebben op straat gewacht tot we naar de luchthaven konden voor vertrek. Ik was veilig, maar die dieren niet. En dat kan ik niet loslaten. Daarom ben ik er al een jaar druk mee.”

Ze ging nog een keer terug om een kat, die na 39 (!) dagen onder het puin gevonden werd, op te halen. Ze adopteerde het beestje en noemde het Pegasus, naar de Turkse luchtvaartmaatschappij die haar dierenvoedsel kosteloos vervoerde.

Dierenpakket

De dierenvoedselbank draait op donaties van dierenvoeding door bedrijven. Elke eerste vrijdag van de maand kunnen ingeschreven klanten hun dierenpakket afhalen. De meeste klanten zijn aangemeld via de Voedselbank. Het motto van stichting Unique is duidelijk: het is triest als mensen hun huisdieren niet meer kunnen betalen, terwijl ze hun hond of kat juist niet kunnen missen in zo’n moeilijke periode.

Sponsors betalen de huur van de loods. Van Brakel hoopt op nieuwe sponsors, ook omdat ze zonder een cent subsidie van de gemeente moet draaien. “Het zou zo mooi zijn als er bedrijven of particulieren zijn die maandelijks een vast bedrag willen geven. We zitten namelijk te springen om een busje om elke keer de gedoneerde spullen op te halen.”

Meer informatie: https://stichtingunique.com