De voorleeskampioenen zijn bekend

Nieuws
Winnares Hannah Stoel van basisschool De Groene Oase in Maasland.
Winnares Hannah Stoel van basisschool De Groene Oase in Maasland. (Foto: dBdP)

Woensdag 14 en donderdag 15 februari streden twintig leerlingen van basisscholen uit Vlaardingen, Maassluis, Maasland, Schipluiden en Den Hoorn om een plaats in de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2024. De leerlingen waren al de voorleeskampioen van hun school.

Gezien het groot aantal deelnemers is dit jaar besloten om een wedstrijd in Vlaardingen en in Maassluis te organiseren. Vanuit beide wedstrijden mag de winnaar door naar de regionale ronde.

Winnaars

De twintig deelnemers lazen ieder een fragment uit hun favoriete jeugdboek voor. Ze hadden zich allemaal goed voorbereid en veel geoefend. De jury had de moeilijke taak om de beste voorlezer te kiezen. Het niveau van alle voorlezers was erg hoog en de verschillen minimaal. Na lang beraad hebben de juryleden Bram Bel van basisschool Het Christal (Vlaardingen) en Hannah Stoel van basisschool De Groene Oase (Maasland) unaniem gekozen tot winnaars.

Jury

Bram las voor uit het boek ‘De gruwelijke generaal’ van Jozua Douglas. Volgens de jury had hij een goede inleiding, fijn tempo, goede intonatie en de jury werd meegenomen in het verhaal. Bram las heel natuurlijk en duidelijk voor.

Hannah las voor uit het boek ‘Blackmail’ van Cis Meijer. De jury vond dat zij op prettige wijze voorlas met een mooie voorleesstem. Vol overtuiging wist Hannah het publiek nieuwsgierig te maken naar de afloop van het verhaal.

Beide winnaars hebben de oorkonde van ‘Voorleeskampioen’ ontvangen. En natuurlijk kregen zij een groot applaus van het publiek.

Hannah en Bram gaan onze regio vertegenwoordigen in de volgende ronde, die in maart zal gaan plaatsvinden. De lokale voorronde werd georganiseerd door De Bibliotheek De Plataan.

Nationale Voorleeswedstrijd

Dit jaar vindt de 31ste editie van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Een recordaantal van 3.569 Nederlandse basisscholen organiseerden een schoolkampioenschap. Zuid-Holland leverde 529 schoolkampioenen. De landelijke finale vindt plaats op woensdag 22 mei 2024. Hier zullen de winnaars van de twaalf provincies het tegen elkaar gaan opnemen. De winnaar van De Nationale Voorleeswedstrijd mag zich een jaar lang de Nationale Voorleeskampioen noemen en wordt ook Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Alix Wissing, projectleider van de Nationale Voorleeswedstrijd: “Voorlezen is ook in de bovenbouw een fijne en nuttige leesbevorderingsactiviteit. Kinderen leren nieuwe boeken kennen, ze horen rijk taalgebruik en het zet aan tot praten over boeken. Bovendien wordt er bij elk voorgelezen boek een nieuwe wereld geopend.”

Winnaar Bram Bel van basisschool Het Christal in Vlaardingen.